zpět

DPP: Konečně jasno v pravidlech?

16.5.2024

Změny v oblasti dohod o provedení práce (DPP) přinášejí jasno a jednoduchost. Nové úpravy, schválené nedávno poslanci, znamenají významné změny v odvodu pojistného a zpřehlednění systému. Od 1. 7. 2024 se můžete těšit na snížení limitu pro odvod pojistného u běžných DPP a na možnost mít jednu hlavní, tzv. oznamovanou dohodu s vyšším limitem.

Nový návrh vicepremiéra Mariana Jurečky mění plánované změny v oblasti DPP. Původní plán, který měl nabýt účinnosti od 1. 7. 2024, obsahoval limity pro pojistné, které byly závislé na výši mzdy a počtu zaměstnavatelů. Nový návrh však tyto limity mění a zjednodušuje.

Proč je to pro vás důležité?

Snížený limit: Nově platí limit pro odvod pojistného 4 000 Kč měsíčně. To znamená, že pokud si na DPP vyděláte méně, odvede se z vaší mzdy 0 Kč na sociální a zdravotní pojištění.

Hlavní dohoda: Stále budete mít možnost mít jednu hlavní dohodu, u které bude limit pro odvod pojistného 25 % průměrné mzdy (v roce 2024 to je 10 500 Kč). U této dohody budete odvádět pojistné stejně jako doposud.

Oznamování hlavní dohody: Hlavní dohodu si budete muset u zaměstnavatele vybrat a oznámit. Zaměstnavatel pak tuto informaci elektronicky zašle ČSSZ.

Hlavní dohoda jen u jednoho zaměstnavatele: Režim hlavní dohody budete moci využít pouze u jednoho zaměstnavatele v jednom měsíci. Pokud byste ho zneužili u více zaměstnavatelů, platit pojistné budete muset u všech DPP.

Jak to bude fungovat?

Nová podoba limitů pro placení pojistného u DPP snižuje hranici, od které je nutné platit sociální a zdravotní pojištění, na 4 000 Kč. Zaměstnanec, který chce využít režim hlavní oznamované dohody, musí informovat zaměstnavatele, který je povinen tuto informaci elektronicky oznámit České správě sociálního zabezpečení. Zaměstnavatel může ověřit, zda zaměstnanec tento režim již nevyužívá u jiného zaměstnavatele.

Dopady změn:

Pokud senát návrh schválí a prezident ho podepíše, změny vstoupí v platnost k 1. 1. 2025. Nicméně povinnost hlášení DPP do registru ČSSZ vstoupí v platnost již k 1. 7. 2024.

Změny v DPP se dotknou i firem, které s nimi pracují. Zaměstnavatelé budou muset hlásit všechny DPP do registru ČSSZ a ověřovat, zda jejich zaměstnanci nevyužívají režim hlavní dohody u jiného zaměstnavatele. Je důležité, aby se firmy s novými pravidly seznámily a včas implementovaly potřebné změny do svých systémů.

Přehled důležitých bodů:

Nové změny mohou na první pohled působit komplikovaně, ale s porozuměním a je možné se v nové realitě lépe zorientovat a přijmout nová pravidla s jistotou a sebevědomím.