zpět

Dramatický nárůst likvidací kryptoměn

25.7.2024

Likvidace kryptoměn zažily dramatický nárůst, když globální tržní kapitalizace kryptoměn klesla pod hranici 2,5 bilionu dolarů. Podle údajů poskytnutých společností Coinglass se celkový objem likvidací kryptoměn za posledních 24 hodin zvýšil o 92,5 % a dosáhl 292,22 milionu dolarů.

V důsledku tržního poklesu téměř 89 % celkového objemu, což odpovídá 259,7 milionu dolarů, připadá na dlouhé pozice. Zbývajících 32,5 milionu dolarů bylo likvidováno z krátkých pozic. Ethereum (ETH) má největší podíl, a to 101,6 milionu dolarů v likvidacích – 97,5 milionu dolarů v dlouhých pozicích a 4,1 milionu dolarů v krátkých pozicích. Bitcoin (BTC) se umístil na druhém místě s 83,3 miliony dolarů v likvidacích za poslední den – 71,5 milionu dolarů v dlouhých pozicích a 11,7 milionu dolarů v krátkých pozicích.

Podle údajů společnosti Coinglass došlo k největší likvidaci na Binance, největší kryptoměnové burze podle objemu obchodů, kde v obchodním páru BTC/USDT byla likvidována pozice v hodnotě 11,78 milionu dolarů. Data od CoinGecko ukazují, že zvýšený objem likvidací nastal, když globální tržní kapitalizace kryptoměn klesla o 3,6 % za posledních 24 hodin – z 2,5 bilionu dolarů na 2,42 bilionu dolarů.

Pozoruhodné je, že celková tržní kapitalizace kryptoměn krátce dosáhla lokálního maxima 2,55 bilionu dolarů v 15:00 UTC dne 24. července. Bitcoin dosáhl intradenního maxima 67 110 dolarů ve středu 24. července, než klesl blízko 64 100 dolarů. Ethereum se v současnosti řadí mezi největší ztrátové kryptoměny za posledních 24 hodin s poklesem ceny o 8,1 %. ETH se v době psaní tohoto článku obchoduje za 3 160 dolarů.

Pokles Etherea přišel poté, co spotové ETF fondy v USA zaznamenaly čistý odliv ve výši 133,3 milionu dolarů druhý den obchodování, 24. července. V důsledku zvýšených likvidací klesl celkový otevřený zájem na kryptoměnovém trhu o 4 % a momentálně se pohybuje kolem 63,6 miliardy dolarů.

V této fázi by se dalo očekávat nižší tržní volatilitu s nižším objemem příchozích likvidací. Nižší volatilita může poskytnout investorům určitý čas na přehodnocení svých strategií a stabilizaci trhu po dramatických událostech posledních dnů.

Nárůst likvidací a pokles tržní kapitalizace má široké dopady na kryptoměnový trh. Investoři budou bedlivě sledovat vývoj a pravděpodobně přehodnocovat své pozice, aby se vyhnuli dalším ztrátám. Trh bude také pod drobnohledem regulačních orgánů, které budou sledovat, jak se situace vyvíjí a jaké kroky mohou být podniknuty pro zajištění stability a ochrany investorů.

S ohledem na současnou situaci by mohlo dojít k další konsolidaci a hledání nových úrovní. V případě, že se trh stabilizuje, by mohli investoři znovu získat důvěru a trh by se mohl vrátit k růstové trajektorii. Naopak, pokračující nejistota by mohla vést k dalším výprodejům a poklesu cen.

Pro dlouhodobý růst a stabilitu kryptoměnového trhu bude klíčové, aby se trh adaptoval na nové podmínky a inovace. Zvyšující se regulace a nové technologické pokroky by mohly přinést větší transparentnost a bezpečnost pro investory. Přijetí nových standardů a technologií by mohlo napomoci k vytvoření stabilnějšího a důvěryhodnějšího trhu, který bude přitažlivý pro širší spektrum investorů.

Pokračující volatilita může přitáhnout větší pozornost spekulantů a způsobit další fluktuace cen. Vzhledem k neustále se měnícím podmínkám na trhu je důležité, aby investoři pečlivě sledovali zprávy a trendy a přizpůsobovali své investiční strategie. Budoucnost kryptoměnového trhu bude závislá na schopnosti jeho účastníků reagovat na nové výzvy a příležitosti, které se objeví v dynamickém prostředí globální ekonomiky.