zpět

Důvěra v ekonomiku klesá mezi domácnostmi i podnikateli

24.7.2024

Podnikatelská důvěra v ČR za červen klesla na 94,5b, důvěra spotřebitelů se také snížila na 98,4b.

Domácnosti i firmy sice nejspíš vnímají, že se situace pomalu lepší, ale jejich očekávání byla posazena výrazně výš. Všichni nejspíš počítali s tím, že se domácí ekonomice bude dařit podstatně lépe, že růst bude silnější, inflace slabší a sazby z úvěrů nižší. Nic z toho však neplatí.

ČNB jde se sazbou dolů opatrně, což přiznávají sami centrální bankéři, inflace sice za minulý měsíc klesla na 2 %, ale zboží ani služby rozhodně nezlevňují a v neposlední řadě ekonomický růst je spíše přešlapování na místě. K tomu se přidává nekončící válka na Ukrajině a přetrvávající schodky veřejných rozpočtů. Tento mix nakonec vede k poměrně dlouhodobé frustraci. 

Je třeba vidět i to dobré. Nezaměstnanost je stále na skvělé úrovni a růst cen je skutečně na cíli ČNB. To se promítá i do dílčích výsledků důvěry. Nejhorší je situace v průmyslu a v některých službách, naopak u podnikatelů v obchodě se důvěra v ekonomiku lehce zvedla.

Mezi spotřebiteli klesá důvěra už tři měsíce v řadě. Podstatně se zvedl počet domácností, které hodnotí svou finanční situaci jako horší než před rokem.