zpět

Elon Musk stahuje žalobu proti OpenAI

12.6.2024

V překvapivém kroku, který signalizuje možný konec jejich konfliktu, Elon Musk požádal o stažení své žaloby proti CEO OpenAI Samu Altmanovi a samotné společnosti. Podle soudního podání datovaného 11. června požadují Muskovi právníci, aby Nejvyšší soud v San Francisku případ zamítl.

Pro lepší pochopení, případ může být nyní uzavřen. Nicméně, sud nechává Muskovi otevřenou možnost podat žalobu znovu kdykoliv v budoucnu.

Elon Musk původně tvrdil, že činnosti firmy zabývající se umělou inteligencí už neslouží lidstvu, jak bylo původně stanoveno v její misi. Naopak, společnost se podle Muska odchýlila k usilování o zisk všemi možnými prostředky, i když to znamená poškozování lidí, kterým měla původně sloužit.

Zajímavé je, že miliardář nyní žalobu stáhl, čímž se vyhnul přímému konfliktu s OpenAI. Nicméně rozhodnutí přišlo jen den před tím, než měl federální soudce rozhodnout, zda žalobu zamítne nebo umožní její pokračování, jak ukazují dřívější soudní podání.

Notoricky známý je fakt, že stažení žaloby se týkalo konkrétních neshod ohledně směru, kterým se OpenAI jako společnost vydává. 29. února 2024 Musk zažaloval OpenAI a Altmana za to, že se odchýlili od původní mise vývoje open-source AI pro „prospěch lidstva“. Kritizoval také jejich prospěchářské podnikání s Microsoftem a uzavřený přístup k ChatGPT-4.

Nicméně, s nedávným vývojem událostí by se mohlo zdát, že napětí mezi stranami klesá. Nebo možná ne. Mezitím má miliardář další problémy s OpenAI. Společnost nedávno navázala partnerství s Apple, což se zdá, že znovu rozproudilo všechny tenze. Musk vnímá integraci ChatGPT do operačních systémů iPhone, iPad a Mac jako „nepřijatelný bezpečnostní riziko“. Vyjadřuje obavy ohledně toho, že Apple svěřuje uživatelské soukromí a bezpečnost třetí straně jako je OpenAI.

Apple však ujišťuje, že soukromí uživatelů zůstává na prvním místě. Společnost tvrdí, že jejich IP adresy nebudou odhaleny OpenAI. Dále Apple uvádí, že ChatGPT nebude uchovávat data o požadavcích, čímž vzniká situace, kde je AI vědoma vašich osobních údajů, aniž by je shromažďovala– koncept, který nazývají „slibem Apple Intelligence“.

Konkurenční boj se zostřuje s příchodem Groku
Pozoruhodné je, že veškeré tyto neshody přicházejí uprostřed rostoucí rivality v oblasti velkých jazykových modelů. Minulý listopad Musk spoluzaložil xAI, společnost vyvíjející AI chatbot jménem Grok, konkurenta ChatGPT. xAI nedávno získala významnou finanční injekci ve výši 6 miliard dolarů od prominentních investorů, což signalizuje jejich závazek vyzvat OpenAI na souboj o dominanci.

Ze všech indikací se zdá, že napětí mezi Muskem a OpenAI může trvat déle. To znamená, že souboj o nadvládu v oblasti umělé inteligence bude pravděpodobně formován inovacemi a obavami o soukromí.

Jak se konkurence v oblasti velkých jazykových modelů zintenzivňuje, budoucnost této technologie bude zřejmě určována bitvami o inovace a ochranu soukromí. A přestože se zdá, že Elon Musk a OpenAI našli dočasné příměří, konflikty mohou znovu vypuknout kdykoliv.  Zůstává tedy otázkou, jak se tyto dynamiky budou vyvíjet v budoucnu. Muskovo rozhodnutí stáhnout žalobu může být jen dočasným krokem v jeho strategii, ať už v důsledku právních komplikací nebo jako taktika k získání času na další kroky. Současné partnerství OpenAI s Apple a vývoj konkurenčního produktu Grok od xAI ukazují, že boj o nadvládu v oblasti umělé inteligence je teprve na začátku. Uživatelé i investoři budou pozorně sledovat další kroky obou stran, protože se připravují na další fázi tohoto technologického závodu.