zpět

Energetické úspory na dosah: Jak využít program Nová ELENA

29.8.2024

Pokud vaše firma plánuje investice do energetických úspor, národní rozvojová banka (NRB) právě spustila nový program Nová ELENA, který může být klíčovým nástrojem pro úspěšné zvládnutí této výzvy. Program, jenž od srpna 2024 nabízí podporu jak soukromému, tak veřejnému sektoru, představuje pokračování a rozšíření dříve poskytovaného poradenství ELENA. Jaké konkrétní kroky a výhody přináší Nová ELENA a jak ji může vaše organizace efektivně využít?

Podpora bez vysoké počáteční investice

Nová ELENA poskytuje významnou pomoc při implementaci energeticky úsporných opatření. Díky této iniciativě mohou zájemci získat až 90 % pokrytí nákladů na přípravu projektů, přičemž zbývající část nákladů hradí pouze 10 % z vlastních prostředků. To znamená, že firmy a veřejné instituce mohou začít s realizací energetických projektů bez nutnosti vynaložit vysoké počáteční investice. Tato podpora se vztahuje na široké spektrum projektů, včetně modernizace obálky budov, zlepšení systémů pro ohřev vody, modernizace teplovodních a vzduchotechnických systémů či instalace nabíjecích stanic pro elektromobily.

Jak program funguje?

Program Nová ELENA vychází z metody EPC (Energy Performance Contracting), která umožňuje financování projektů energetických úspor prostřednictvím úspor z energie. To znamená, že investice do projektů jsou spláceny z úspor na nákladech za energii, které projekt přinese. Tento přístup eliminuje potřebu vysoké počáteční investice a přenáší riziko na poskytovatele, kteří garantují dosažení konkrétních úspor.

Konkrétní výhody pro firmy

Pro firmy a podnikatele program nabízí možnost získat zvýhodněný úvěr, jehož podmínkou je doložení energetického posudku. To může výrazně snížit náklady na realizaci projektů a urychlit návratnost investic.

Historie a úspěchy programu

První vlna programu ELENA přinesla do oblasti úspor energií investice ve výši 2,3 miliardy korun. Během této doby byly analyzovány 922 budovy veřejného sektoru, přičemž u více než 500 z nich se úsporná opatření realizovala nebo jsou plánována. Program pomohl snížit emise oxidu uhličitého o 24 000 tun a přispěl k úspoře energií přesahující 40 GWh. Tyto výsledky ukazují, že program má nejen praktické dopady na snižování nákladů a emisí, ale také významný přínos v oblasti environmentální udržitelnosti.

Jak se zapojit do programu?

Žádosti o poradenství Nová ELENA jsou k dispozici na webových stránkách NRB. Zde zájemci naleznou nejen formuláře žádostí, ale i podmínky, které je nutné splnit pro získání podpory. Je důležité, aby firmy, které plánují realizaci energetických projektů, na tuto možnost nezapomněly a co nejdříve začaly s přípravou projektů. Vzhledem k očekávanému vysokému zájmu se doporučuje neváhat a zahájit žádost co nejdříve.

Co program zahrnuje?
Program Nová ELENA zahrnuje projekty, které se zaměřují na modernizaci obálky budovy, decentralizovanou výrobu obnovitelné energie, modernizaci systémů chlazení a vytápění, instalaci systémů pro ohřev teplé vody, vysoce účinné mikrokogenerační jednotky, automatizaci a řízení budov, modernizaci veřejného osvětlení a instalaci nabíjecích stanic pro elektromobily.

Každý z těchto projektů může přispět k výraznému snížení energetické spotřeby a nákladů, čímž podpoří celkovou udržitelnost a ekonomickou efektivnost vaší organizace.

Nová ELENA tedy nabízí efektivní a dostupný způsob, jak přistoupit k energetickým úsporám. Program se ukázal jako významný nástroj nejen pro zlepšení energetické účinnosti budov, ale také pro podporu ekologicky odpovědných investic, které přinášejí dlouhodobé ekonomické a environmentální přínosy. Nezmeškejte tuto příležitost a využijte odborné poradenství a podporu, kterou program Nová ELENA nabízí.