zpět

ETF Ethereum poslední fáze

16.7.2024

Komise pro cenné papíry a burzy Spojených států (SEC) vydala konečné pokyny správcům aktiv připravujícím se na spuštění burzovně obchodovaných fondů (ETF) založených na Etheru. Tato událost představuje významný krok vpřed v oblasti investičních nástrojů založených na kryptoměnách. Pokyny zahrnují podrobné instrukce, jak správci aktiv mají postupovat při finalizaci svých registrací.

Emitenti byli vyzváni, aby do 16. července předložili své konečné formuláře S-1, přičemž plánovaný termín spuštění nových ETF fondů je 23. července. Tyto registrace musí obsahovat všechny potřebné informace včetně poplatků, které emitenti hodlají účtovat za správu nových krypto fondů. Tento krok je klíčový pro zajištění transparentnosti a ochrany investorů.

V květnu agentura schválila formulář 19-b, který navrhuje změny pravidel umožňující zavedení kryptoměnových investičních nástrojů. Toto schválení otevřelo dveře správcům aktiv, kteří nyní potřebují získat schválení pro své počáteční registrace cenných papírů prostřednictvím formulářů S-1. Tento proces je důležitým milníkem pro rozvoj trhu s kryptoměnovými ETF.
V reakci na regulační obavy někteří emitenti, jako ARK Investments a Fidelity, odstranili staking ze svých plánů Ether ETF. Tento krok byl učiněn s cílem splnit požadavky regulačních orgánů a zajistit, aby nové fondy byly v souladu s předpisy. Tento vývoj ukazuje na dynamiku a flexibilitu, kterou musí správci aktiv prokázat v rychle se měnícím regulačním prostředí.
Ether ETF budou nabízet různé struktury poplatků. Například Invesco a Galaxy plánují účtovat poplatky za správu ve výši 0,25 %, zatímco VanEck a Franklin Templeton stanovily poplatky na 0,20 % a 0,19 %. Tyto poplatky jsou výrazně nižší než poplatky účtované za Ethereum Trust společností Grayscale, které dosahují 2,50 %. Nižší poplatky mohou přilákat širší spektrum investorů.
Proces schvalování Ether ETF ze strany SEC se očekává podobný jako u Bitcoin ETF. Analytici předpovídají, že Ether ETF by mohly přitáhnout značný zájem investorů, což by mohlo vést k přílivu až 10 miliard dolarů v měsících po spuštění. Tato očekávání jsou založena na předchozích zkušenostech s Bitcoin ETF, které zaznamenaly vysoké přílivy kapitálu.
Cena Etheru (ETH) zaznamenala nedávný nárůst o 6,1 % a v době psaní tohoto článku se obchoduje za 3 394 dolarů. Tento nárůst je možná ovlivněn nadcházejícím spuštěním Ether ETF, což by mohlo dále stimulovat zájem investorů a posílit trh s kryptoměnami. Investoři a správci aktiv bedlivě sledují další vývoj v této oblasti, protože se očekává, že Ether ETF budou hrát klíčovou roli v budoucnosti kryptoměnových investic.

Vedle rozdílných struktur poplatků jednotlivých Ether ETF emitentů, se očekává, že jejich uvedení na trh přinese větší rozmanitost investičních možností a posílí konkurenci v oblasti kryptoměnových fondů. Nižší poplatky než u tradičních krypto fondů mohou z Ether ETF udělat atraktivnější alternativu pro investory, kteří hledají efektivnější způsob, jak se zapojit do trhu s kryptoměnami. Tento trend by mohl vést ke zvýšení tlaku na další poskytovatele fondů, aby snížili své poplatky a zefektivnili své nabídky, což by celkově mohlo vést k vyšší dostupnosti a přístupnosti kryptoměnových investic.

Očekává se, že tento krok nejen přiláká nové investory, ale také podpoří širší přijetí kryptoměn jako seriózní třídy aktiv. Správci aktiv a regulační orgány budou hrát klíčovou roli v zajištění hladkého průběhu tohoto procesu, přičemž jejich úsilí o transparentnost a dodržování předpisů bude zásadní pro budování důvěry investorů.