zpět

Ethereum 2.0 možné riziko centralizace ...

6.9.2024

Ethereum 2.0 přináší zásadní změny do světa decentralizovaných financí (DeFi) a aspiruje na transformaci finančního systému. Přechod na nový mechanismus proof-of-stake (PoS) otevřel otázky o možném riziku centralizace. Nicméně, Ethereum se snaží tyto obavy zmírnit a zároveň posílit svou pozici jako inovativního lídra v oblasti blockchainu. Tato snaha o decentralizaci a inovaci je klíčová pro další rozvoj platformy a její přijetí ve světě tradičních financí.

Rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zrušit v červnu obvinění proti Ethereu bylo považováno za klíčový moment v cestě této platformy k větší zralosti a širšímu přijetí. Komise původně tvrdila, že prodej etheru (ETH) byl proveden jako neregistrovaný cenný papír, což vzbuzovalo obavy ohledně nedodržování regulačních předpisů. Avšak zastánci Etherea argumentovali, že díky decentralizované povaze sítě nelze ether považovat za investiční kontrakt nebo cenný papír.

I přes vítězství v tomto sporu otevřelo rozhodnutí SEC dveře k dalším diskusím o míře centralizace na síti. Některé technické aspekty architektury Etherea vyvolaly debaty o koncentraci moci mezi klíčovými subjekty. Pro mnohé se tato diskuse stala důležitým tématem, které může ovlivnit budoucí směřování Etherea, zvláště pokud chce nadále růst jako decentralizovaná síť.

Přechod na Ethereum 2.0, které zahrnuje nový PoS mechanismus, přináší významné inovace. Tento mechanismus umožňuje uživatelům stakovat ETH a zvyšovat své šance na validaci bloků a odměny. Zatímco tento systém podporuje mnoho nových finančních nástrojů na síti, jako jsou půjčky a obchodování, také vyvolává obavy z toho, že by moc mohla být soustředěna do rukou menšího počtu subjektů. Velké množství tokenů v rukou malého počtu validátorů by mohlo být v rozporu s principem decentralizace, což by ohrozilo cíl Etherea stát se decentralizovanou platformou.

Problém je navíc zhoršen tím, že stakování vyžaduje minimální vklad 32 ETH, což může omezit účast menších validátorů a poskytnout větší moc těm, kteří již vlastní velké množství etheru. Tento systém by mohl vést k situaci, kdy moc a bohatství zůstávají v rukou několika málo jednotlivců nebo subjektů, což vytváří zpětnou vazbu podporující další koncentraci moci.

Zakladatel Etherea, Vitalik Buterin, dokonce vyjádřil své obavy o "líné validátory" – ty, kteří se zapojují pouze do stakování v poolu, místo aby se věnovali samostatnému stakování. To ukazuje, jak závažné jsou obavy z centralizace. I přes tyto výzvy zůstává klíčovým cílem Etherea udržet síť co nejvíce decentralizovanou a odolnou vůči vnějším tlakům.

Jednou z možných cest, jak řešit tyto obavy, je koncept tzv. rainbow stakingu, který umožňuje uživatelům diverzifikovat své stakování napříč různými pooly a strategií. Tento přístup by mohl omezit protikonkurenční rizika a zároveň vybudovat odolnější ekosystém. Rainbow staking přináší kombinaci “těžkého” a “lehkého” stakování, kdy “těžké” se zaměřuje na validační služby pro finalizaci a “lehké” na odolnost vůči cenzuře transakcí.

Například, protokoly jako Lido nebo Rocket mohou nabídnout služby těžkého stakování, zatímco stávající validátoři se mohou rozhodnout provozovat lehké služby. Rainbow staking může přispět k efektivnější a konkurenceschopnější síti a zároveň podpořit diverzitu poskytovatelů stakingu. Jeho implementace však nebude snadná a může přidat do stakingové struktury určitou složitost.

Ethereum si již nyní vydobylo místo mezi špičkou v inovacích a jeho schopnost reagovat na výzvy budoucnosti bude rozhodující pro jeho další úspěch.