zpět

Ethereum Classic nabírá na síle, jak roste spekulace kolem ETFs.

15.1.2024

Ethereum Classic zažilo významný nárůst hodnoty s rostoucími nadějím ohledně rozhodnutí SEC o Ethereum ETFs. Navzdory skepticismu a alternativním teoriím ohledně růstu této kryptoměny mají investoři naději, že Ethereum Classic půjde ve stopách Bitcoinu. Schválení Bitcoin ETF otevřelo cestu k další akceptaci průmyslu a hlavní správci aktiv, jako je BlackRock, vyjadřují svou podporu ETF založeným na Ethereum.

V posledních dnech zaznamenal Ethereum Classic (ETC) pozoruhodný nárůst o 37 %. Investoři s napětím očekávají rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ohledně burzovně obchodovaných fondů (ETF) Ethereum (ETH).

Zprávy přicházejí krátce poté, co SEC schválila ETF na spotový Bitcoin, což vyvolalo naději na podobný vývoj u Ethereum. Předseda SEC Gary Gensler však vyzval k opatrnosti a varoval, že schválení Bitcoin ETF neznamená automaticky stejný postup i pro ETH. Navzdory tomu však Ethereum Classic zažilo nárůst přes 35 % a má aktuální tržní kapitalizaci 3,8 miliardy dolarů.

Zatímco časování vzestupu Ethereum Classic se zdá záhadné, někteří odborníci spekulují, že může být spojeno s nadcházejícím hard forkem plánovaným na konec tohoto měsíce. Tento hard fork si klade za cíl sladit síťový EVM s Ethereum a potenciálně přilákat více projektů k spolupráci s touto blockchainem.

V kontextu stojí za zmínku, že hash rate Ethereum Classic dosáhl historických maxim od přechodu Ethereum na proof-of-stake koncem roku 2022. Bývalí těžaři Ethereum přesměrovali své těžební stroje s GPU k Ethereum Classic, aby hledali alternativní zdroje příjmů, což přispělo k nárůstu hash rate sítě.

Navzdory těmto pozitivním událostem zaostává Ethereum Classic v denních transakcích, kterých má přibližně 30 000, ve srovnání s Bitcoin Cash. Navíc jeho hash rate zůstává méně než 15 % před-Merge Ethereum.

Trh předpokládal neoficiální oznámení SEC, což vyvolalo předčasné prodeje a současně spekulace o potenciálních ETF pro Ethereum. Larry Fink, generální ředitel společnosti BlackRock, výrazně vyjádřil podporu ETF založených na Ethereum po spuštění vysoce očekávaného Bitcoin ETF.

Ukazuje se, že schválení spotových Bitcoin ETF poskytuje malým investorům snadný přístup k největší kryptoměně, čímž umisťuje Bitcoin jako potenciální aktivum v rámci penzijních plánů. Toto historické rozhodnutí má také dopady na budoucí schvalování spotových Ether ETF.

Od oznámení má cena Bitcoinu vysokou volatilitu, nedávno dosáhla nejvyšší úrovně za téměř dva roky, přesahující 47 000 dolarů. Hlavní správci aktiv, jako je BlackRock, projevili zájem o tuto myšlenku, což vede k tomu, že i další společnosti následují jejich stopami.

SEC schválila Bitcoin ETF včetně známých společností jako Ark Invest, Bitwise, BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton, Grayscale, Hashdex, Invesco, WisdomTree, Valkyrie a VanEck. Některé z těchto ETF již začaly obchodovat, s Grayscale, BlackRock a Fidelity vedoucí cestu v objemech obchodování.

Do budoucna se očekává, že SEC bude rozhodovat o žádostech o schválení spotových Ether ETF od května. Společnosti jako BlackRock, Invesco, Ark, VanEck a Grayscale jsou jen některé z firem, které hledají schválení.

Ethereum Classic zažilo výrazný nárůst hodnoty v očekávání rozhodnutí SEC ohledně Ethereum ETFs. Přestože existují určité pochybnosti a alternativní teorie týkající se růstu této kryptoměny, investoři vyjadřují naději, že Ethereum Classic bude následovat cestu Bitcoinu. Schválení Bitcoin ETF otevřelo dveře pro další akceptaci v průmyslu a hlavní správci aktiv, včetně společnosti BlackRock, podporují vznik ETF založených na Ethereum.