zpět

Ethereum zaznamenává zvýšenou aktivitu na burzách

23.7.2024

Ethereum zažívá zvýšenou aktivitu na burzách, zatímco investoři netrpělivě očekávají zahájení obchodování spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) ve Spojených státech. Podle údajů společnosti Santiment se objem Ethereum (ETH) proudícího na centralizované a decentralizované burzy za posledních 24 hodin zvýšil o 116 % – z 118 970 na 257 550 tokenů. Tato změna je výrazná a ukazuje, že obchodníci aktivně připravují své pozice před významnými tržními událostmi, které by mohly ovlivnit cenu a likviditu této kryptoměny. Rostoucí aktivita na burzách je často indikátorem zvýšené volatility a může předznamenávat významné pohyby cen.

Tento pohyb je obvykle očekáván v bear market podmínkách, kdy investoři často přesouvají své aktiva na burzy, aby mohli rychle reagovat na poklesy cen. Nicméně, schválení spotových ETH ETF vyvolalo podobnou on-chain dynamiku, protože obchodníci mohou usilovat o krátkodobé zisky v očekávání pozitivních tržních reakcí na tyto nové investiční produkty. ETF představují nový způsob, jak investoři mohou získat expozici vůči Ethereum, což může zvýšit poptávku po této kryptoměně a potenciálně podpořit její cenu.

Data z platformy tržního zpravodajství také ukazují, že odliv Ethereum z burz zaznamenal 69% nárůst za poslední den – z 121 460 na 205 460 tokenů. Zatímco odliv naznačuje akumulační trend, rostoucí přílivy ukazují na potenciální krátkodobé ziskové obchody. Tento paradox může být způsoben různými strategiemi obchodníků a investorů, kteří se snaží optimalizovat své pozice před nadcházejícími tržními událostmi. Celkově vzato, tyto pohyby odrážejí vysokou úroveň nejistoty a očekávání na trhu.

Podle údajů společnosti Santiment se celkové množství ETH na burzách za posledních 30 dní zvýšilo o 1,2 milionu mincí – z 18,41 milionu ETH k 24. červnu na 19,61 milionu ETH k době hlášení. Tento nárůst byl způsoben především celotržním bear market momentem, který snížil cenu Ethereum z úrovně 3 500 dolarů na přibližně 2 800 dolarů v prvním týdnu července. Investoři pravděpodobně přesouvali své prostředky na burzy, aby byli připraveni na další poklesy nebo na využití potenciálních obchodních příležitostí.

Na druhé straně dlouhodobí držitelé Ethereum přestali po rušném pondělí 22. července přesouvat své aktiva. Podle Santimentu se pětiletá neaktivní cirkulace ETH za poslední den snížila z 16 888 na 3 022 mincí. Tento pokles může naznačovat, že dlouhodobí investoři mají důvěru v budoucí vývoj ceny Ethereum a nejsou ochotni prodávat své aktiva ani při zvýšené volatilitě. Dlouhodobé držení kryptoměn je často považováno za indikátor silné důvěry v jejich budoucí hodnotu.

V tuto chvíli zůstávají pětiletí držitelé ETH optimističtí ohledně druhé největší kryptoměny díky schválení spotového ETH ETF od americké SEC. Tento krok je považován za významný milník pro kryptoměnový průmysl, protože umožňuje širšímu spektru investorů získat expozici vůči Ethereum bez nutnosti přímého nákupu kryptoměny. ETF mohou přilákat institucionální investory a zvýšit likviditu na trhu, což by mohlo mít pozitivní dopad na cenu ETH v dlouhodobém horizontu.

Ethereum za posledních 24 hodin vzrostlo o 1,3 % a v době psaní tohoto článku se obchoduje za 3 530 dolarů. Tržní kapitalizace aktiva činí 424,3 miliardy dolarů s denním obchodním objemem 21,5 miliardy dolarů. Současná situace na trhu ukazuje na zvýšenou volatilitu a očekávání ze strany investorů, kteří sledují schválení a spuštění spotových ETF jako potenciální katalyzátor dalšího růstu ceny Ethereum.