zpět

Euro na pěkné vyhlídce vůči dolaru

27.8.2024

Euro se v posledních týdnech dostal na nejvyšší úroveň za posledních 13 měsíců vůči dolaru, což je výsledek pokračujícího růstu po čtyři týdny v řadě. Tento růst je poháněn zejména očekáváním snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému (Fed) USA, což vedlo k oslabení dolaru vůči hlavním světovým měnám.

Od konce června dolar oslabil vůči japonskému jenu o více než 10 %, švýcarskému franku o více než 5 % a britské libře i euru přibližně o 4 %. Tento trend pokračoval v srpnu, kdy se objevila řada slabších ekonomických dat z USA, která naznačovala změnu politiky Fedu směrem k uvolnění. Zejména údaje o zaměstnanosti za červenec a nižší než očekávaná inflace přispěly k posunu nálady na trhu.

Předseda Fedu Jerome Powell na sympoziu v Jackson Hole potvrdil očekávané snížení úrokových sazeb v září, čímž dal jasně najevo, že se centrální banka nyní více zaměřuje na podmínky na trhu práce. Powell zdůraznil, že inflace je na udržitelném poklesu směrem ke 2 %, ale zároveň upozornil na jasné ochlazení pracovního trhu. To vše signalizuje, že politika Fedu se bude ubírat směrem k větší podpoře ekonomiky prostřednictvím snižování sazeb.

Zatímco Fed se chystá na snížení sazeb, Evropská centrální banka (ECB) zůstává opatrnější. Zápisy z červencového zasedání ECB ukázaly, že tvůrci politik v Evropě si chtějí ponechat otevřené možnosti a rozhodnout až po pečlivém zhodnocení nadcházejících ekonomických údajů. ECB tak zůstává obezřetná a nehodlá se unáhlit se snižováním sazeb, což kontrastuje s postojem Fedu.

Analytici z BBVA poukazují na to, že snížení politického napětí v Evropě, zejména po francouzských volbách, přispělo k růstu eura, ale hlavním motorem bylo přecenění očekávání ohledně Fedu. Přesto varují, že udržení tohoto růstu bude záviset na silnějším než očekávaném hospodářském růstu, méně uvolněné politice ECB nebo pozitivních geopolitických událostech.

Luca Cigognini, tržní stratég z Intesa Sanpaolo, uvedl, že Powellův tón na Jackson Hole pokračuje v podpoře býčího trendu eura, ale nevylučuje korekci směrem k úrovni 1,1140, což by však nezměnilo krátkodobý optimistický výhled. James Knightley z ING Group dodal, že nadcházející zpráva o zaměstnanosti v USA bude klíčová pro další rozhodnutí Fedu, a že zvýšení nezaměstnanosti na 4,4 % nebo 4,5 % by mohlo vést ke zvýšení snížení sazeb až o 50 bazických bodů.

Bank of America predikuje, že EUR/USD zůstane především příběhem americké politiky Fedu. Očekává, že kurz EUR/USD dosáhne 1,12 na konci roku 2024 a 1,17 v příštím roce, což je výrazně nad konsenzem trhu, který očekává 1,09 pro rok 2024 a 1,12 pro rok 2025. Přesto však banka varuje, že data z eurozóny by mohla zklamat očekávání ECB, zejména vzhledem k náznakům křehkosti na trhu práce v Evropě.

Navzdory optimistickým očekáváním ohledně eura zůstávají některé faktory nejisté, což by mohlo tento růst zbrzdit. Trhy jsou stále velmi citlivé na případné recesní riziko a další globální geopolitické otřesy, které by mohly výrazně ovlivnit směnné kurzy. Zatímco očekávání snížení sazeb v USA posiluje euro, jakákoli změna v těchto očekáváních, například v důsledku silnějších ekonomických ukazatelů z USA, by mohla tento trend zvrátit.

Dále se očekává, že pokračující politická nejistota v USA, včetně blížících se prezidentských voleb, bude hrát významnou roli v pohybu kurzu dolaru. Jakákoliv nečekaná změna v politice Fedu či ECB, nebo nečekané geopolitické události by mohly rychle změnit dynamiku na trhu. Investoři proto zůstávají ostražití a připraveni na možné turbulence, které by mohly ovlivnit nejen kurz EUR/USD, ale i širší globální finanční trhy.