zpět

Euro vůči dolaru stále klesá

22.5.2024

Euro vykazuje oslabující trend vůči americkému dolaru od začátku roku. Pokles lze přičíst rozdílným inflačním trajektoriím v eurozóně a USA, což naznačuje pokračování depreciace eura vůči dolaru.

Euro, které slouží jako oficiální měna Evropské unie, zaznamenalo výraznou devalvaci vůči americkému dolaru, pokleslo přibližně o 2,2 % od začátku roku 2024.

Navzdory nedávnému mírnému zvýšení hodnoty eura zůstává směnný kurz mezi těmito dvěma měnami, označený jako EUR/USD, na historicky nízkých úrovních, pohybující se těsně pod 1,08 k 22. květnu.

Inflační trajektorie se rozchází

Inflace v eurozóně v roce 2024 trvale klesá, přičemž hlavní index spotřebitelských cen (CPI) se v dubnu ochladil na 2,4 % meziročně z 2,9 % v lednu, což je nejnižší úroveň od října 2023. Je pozoruhodné, že eurozóna zaznamenala vrchol inflace 10,6 % v říjnu 2022, což bylo způsobeno prudkým nárůstem cen energií po ruské agresi proti Ukrajině.

ECB agresivně zvyšovala své úrokové sazby od roku 2022, aby bojovala s rostoucí inflací. Na posledních několika zasedáních centrální banka zastavila další zvyšování sazeb.

ECB zaujala na svém dubnovém zasedání stále více holubičí postoj a naznačila, že snížení sazeb v červnu by bylo vhodné, zejména když inflace směřuje k cílové úrovni 2 %. Prezidentka ECB Christine Lagarde zdůraznila, že trajektorie úrokových sazeb v eurozóně nemusí nutně odrážet trajektorii v USA, kde inflace letos opět vzrostla.

Dalším ekonomickým ukazatelem, který by mohl přimět ECB k dřívějšímu snížení sazeb, je stagnace ekonomiky eurozóny ve druhé polovině roku 2023.

Evropa potřebuje podporu pro růst své ekonomiky

Hlavní ekonomiky, včetně Německa, Francie a Itálie, všechny zažily dlouhé období kontrakce v jejich výrobních aktivitách. Navzdory náznakům oživení kontinent naléhavě potřebuje vstřícnější měnovou politiku, aby poskytla zásadní podporu své ekonomice.Na rozdíl od situace v eurozóně se Spojené státy letos potýkají se zvýšenými mírami inflace. Hlavní index spotřebitelských cen (CPI) v zemi vzrostl v březnu na 3,5 % ze 3,1 % v lednu.

ECB signalizuje „pravděpodobné“ červnové snížení sazeb, zatímco evropské akcie dosahují rekordních maxim

Data, která budou zveřejněna tento týden, budou klíčovým barometrem, přičemž konsensuální předpovědi naznačují mírné ochlazení na 3,4 % v dubnu. Nicméně, tato hodnota zůstává vyšší než ta v eurozóně. V důsledku toho zaujímá Fed na svých zasedáních relativně jestřábí postoj a opakovaně vyjadřuje výhled na „vyšší sazby po delší dobu“.

Spojené státy se po pandemii zotavily velmi silně, s růstem HDP převyšujícím růst eurozóny více než trojnásobně, dosahujícím 3,4 % ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023. Navzdory mírnému zpomalení pozorovanému v prvním čtvrtletí roku 2024 zůstává ekonomický moment dostatečně silný, aby umožnil Federálnímu rezervnímu systému udržovat vyšší úrokové sazby po delší dobu ve srovnání s ECB.

Rozšiřující se rozdíl mezi výnosy vládních dluhopisů

Očekávání, že ECB zahájí snižování sazeb před Fedem, vedlo k nárůstu rozdílů mezi výnosy vládních dluhopisů obou zemí. To naznačuje, že obchodníci s dluhopisy předpokládají rychlejší růst cen dluhopisů v eurozóně ve srovnání s USA, vzhledem k inverznímu vztahu mezi cenami dluhopisů a výnosy z dluhopisů. Podle zpráv Financial Times významné finanční instituce, jako jsou Pimco a JPMorgan Asset Management, zvýšily svou expozici vůči evropským vládním dluhopisům v reakci na tato očekávání.

Tradičně měna země vykazuje pozitivní korelaci s výnosy jejích vládních dluhopisů. Tento vztah vyplývá ze skutečnosti, že vyšší výnosy z dluhopisů obvykle signalizují silný ekonomický růst, což vede ke zvýšené poptávce po měně země, protože investoři se snaží uchovat hodnotu. Tento jev byl konzistentně pozorován u amerického dolaru během každého cyklu zvyšování sazeb Federální rezervní systémem (Fed).