zpět

Eurové sazby nezměněny

18.7.2024

ECB se podle očekávání rozhodla ponechat úrokové sazby na svém dnešním zasedání beze změny. Snížení se očekává na zasedání 12. září.

Sazba pro hlavní refinanční operace zůstala na úrovni 4,25 %, sazba pro vkladovou facilitu na úrovni 3,75 % a mezní zápůjční sazba na úrovni 4,5 %. Dle vyjádření ECB některé inflační ukazatele v květnu vlivem přechodných faktorů vzrostly, ale většina z nich se v červnu stabilizovala nebo spíše poklesla. 

Inflační dopad vysokého růstu mezd do větší míry přetrval a měnová politika tak zůstává restriktivní. Přesto jsou cenové tlaky a inflace ve službách stále vysoké a očekává se, že celková inflace zůstane nad inflačním 2% cílem i v příštím roce.

ECB usiluje o návrat inflace na úroveň 2 % a podle potřeby bude udržovat restriktivní měnově-politické sazby. Budoucí rozhodnutí o sazbách budou záviset na průběžných ekonomických údajích, základních inflačních trendech a účinnosti měnové politiky. Rada je flexibilní a bude sazby upravovat na základě vývoje údajů, aniž by se zavazovala k nějakému konkrétnímu vývoji své měnové politiky.