zpět

Evropa na vlně horších makrodat

1.9.2023

Evropskou společnou měnu potápí slabá makrodata. Americký dolar opět posiluje. Dnes bude zveřejněn sledovaný report NFP z pracovního trhu.

Česká koruna poslední srpnový den uzavřela s mírným ziskem, vůči euru posílila k hladině 24,05 EURCZK. Společné evropské měně nepřála data, když hned v ranních hodinách včerejšího dne byl zveřejněn propad německých maloobchodních tržeb za červenec, později pak dorazila také srpnová inflace z eurozóny, která stagnovala a výsledek tak nenaplnil tržní odhady, které počítaly s poklesem. Ostatní měny středoevropského regionu zažily relativně klidnou obchodní seanci bez větších výkyvů.

Americký dolar naopak díky ztrátám eura posiloval, kurz se tak dostal z ranních kotací 1,0940 EURUSD až k nynějším 1,0840 EURUSD. Vůči české koruně se na úvod pátečního obchodování obchoduje dolar v blízkosti 22,20 USDCZK. Americké měně pomohla včera i odpolední statistika nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kterých bylo méně, než se čekalo, což je pro dolar pozitivní. Dnes může dolaru hrát do karet odpolední zveřejnění klíčového reportu NFP mapující přírůstek nových pracovních míst mimo zemědělský sektor.

Více k očekávaným událostem ZDE