zpět

Fed počítá pouze s jedním snížením sazeb do konce roku

13.6.2024

Fed na svém včerejším zasedání ponechal úrokovou sazbu beze změny, spotřebitelská inflace v květnu dopadla lépe než se očekávalo.

Na včerejším zasedání centrální banky Spojených států bylo rozhodnuto ponechat úrokovou sazbu beze změny na úrovni 5,25 % až 5,50 %. Toto rozhodnutí bylo všeobecně očekáváno, současně to znamená, že se sazby drží stabilní již sedmé zasedání v řadě. Předseda Fedu Jerome Powell nezapomněl uvést, že i přes některé pokroky v boji proti inflaci, je stále nutné sledovat příchozí data pro stabilního dosažení 2% cíle inflace, než bude možné uvažovat o snížení sazeb. Současně Fed oznámil zpomalení programu kvantitativního uvolňování, což naznačuje opatrný optimismus ohledně stabilizace cenového růstu.

Včerejší den ještě před zasedáním centrální banky přinesl data květnového růstu cenové hladiny. Spotřebitelská inflace v USA skončila v květnu na úrovni 3,3 % meziročně, což představuje pokles oproti předchozímu měsíci, kdy činila 3,4 %, zároveň výsledek překonal tržní odhady, které počítaly se stagnací na 3,4 %. Roční míra jádrové inflace, která nezahrnuje volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, se v květnu snížila na více než tříleté minimum 3,4 %, což je pokles z 3,6 % v předchozím měsíci a pod tržní prognózy ve výši 3,5 %. Tento vývoj odráží stabilizaci cen v sektorech jako jsou zboží a služby, ačkoli některé kategorie, jako například energie a náklady na bydlení, stále vykazují vyšší růst. Inflace potravin vzrostla o 2,1 %, zatímco ceny energií se zvýšily o 3,7 %​.

Zasedání Fedu tak i přes odpolední data vyznělo jestřábím dojmem, zároveň z něho vyplynulo několik nových skutečností. V první řadě některé komentáře členů výboru ukazují na rozporuplné názory ohledně toho, zda jsou současné úrokové sazby dostatečně efektivní. Někteří členové, včetně Powella, uvedli, že je třeba ještě vidět další důkazy o udržitelném poklesu inflace, než bude možné přistoupit ke snížení sazeb, což je poslední dobou často opakovaná formule. V této souvislosti Powell poznamenal, že jeho důvěra v rychlé dosažení inflačního cíle je nyní nižší než dříve. To odráží i nově zveřejněný tečkový graf (dot-plot), který ukázal významné změny oproti březnovému vydání. Fed nyní předpokládá pouze jedno snížení sazeb v tomto roce, což je výrazný pokles oproti třem snížením, která byla projektována v březnu. V rámci nové projekce centrální banky došlo i k revizi předpokládané hladiny cenového růstu, kdy se odhad inflace pro zbytek letošního roku zvýšil z 2,4 % na 2,6 %, což ukazuje na pokračující obavy z inflace. V rámci hospodářského růstu Fed neprovedl žádné revize projekcí HDP a stále vidí růst ekonomiky o 2,1 % v roce 2024, o 2 % v roce 2025 a 2026.

Po zveřejnění květnové inflace v USA měnový pár EURUSD zareagoval růstem o více než 100 bodů z 1,0750 k 1,0850 EURUSD. Po večerním zasedání Fedu dolar ztráty částečně korigoval k 1,0800 EURUSD, kde se obchoduje i na úvod dnešní obchodní seance. Podobný scénář byl zaznamenán i na měnovém páru s českou korunou, kdy si česká měna polepšila z hodnot okolo 23,00 USDCZK k 22,70 USDCZK, nicméně večerní zasedání poslalo korunu opět o něco výše nad 22,80 USDCZK.