zpět

Finanční správa v Indii pokutuje Binance

20.6.2024

FIU (Finanční správa Indie) oznámila ve čtvrtek, že Binance nesplnila zákonné povinnosti podle zákona o prevenci praní špinavých peněz (PMLA), což vedlo k pokutě 2,3mil dolaru.

Tato akce zdůrazňuje důraz indických regulačních orgánů na přísné dodržování předpisů proti praní špinavých peněz, což má za cíl udržet finanční systém země bezpečný a transparentní.

V lednu 2024 vydaly indické úřady výzvy k prokázání důvodů Binance a dalším zahraničním kryptoměnovým burzám, obviňujíc je z nelegálního provozu v zemi. Tato opatření vedla k vyhoštění těchto burz z indického trhu, což mělo významné dopady na jejich schopnost obsluhovat místní klientelu. Nicméně, v květnu 2024 získaly Binance a KuCoin podmíněné schválení od FIU k obnovení činnosti, pokud budou dodržovat předpisy proti praní špinavých peněz a zaplatí požadované pokuty. Tento krok ukazuje, že indické úřady jsou ochotny umožnit návrat těchto burz, ale pouze za přísných podmínek.

Tento nedávný vývoj vyvolává otázky, zda se Binance plně přizpůsobila přísným regulačním požadavkům Indie. Po přezkoumání předložených dokumentů Binance nařídila FIU burze zlepšit své opatření pro dodržování předpisů, což ukazuje závazek indické vlády k přísnému prosazování AML (Anti-money laundering). Binance nyní čelí zvýšenému dohledu a musí prokázat, že je schopna splnit všechny požadavky, které na ni kladou indické regulační orgány.

Tato pokuta v Indii je součástí širšího trendu, kdy mezinárodní kryptoměnové burzy musí dodržovat místní zákony. V Kanadě Binance bojuje s pokutou ve výši 4,4 milionu dolarů za neregistrování jako zahraniční poskytovatel peněžních služeb a neoznámení velkých transakcí. Binance tvrdí, že její kanadské operace byly malé ve srovnání s jejími globálními aktivitami. Minulý rok Binance opustila kanadský trh, což ukazuje její regulační problémy v různých zemích. V USA se Binance dohodla na urovnání ve výši 4,3 miliardy dolarů za porušení pravidel proti praní špinavých peněz a sankcí, což je další důkaz o složitosti globálního regulačního prostředí, kterému burza čelí.

Binance dosáhl dohodu s americkým ministerstvem spravedlnosti o podstatné pokutě ve výši 4,3 miliardy dolarů. Tato dohoda zahrnovala pokutu 3,4 miliardy dolarů od Finančního úřadu pro boj proti finančním zločinům a dalších 968 milionů dolarů od Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv Tento případ zdůrazňuje, jak důležité je pro kryptoměnové burzy dodržovat předpisy v různých jurisdikcích a jaké důsledky mohou nastat při jejich nedodržování.

Centralizované burzy (CEX) hrají klíčovou roli jako nástupní a výstupní body pro fiat měny v kryptoměnovém ekosystému. Přísné regulační podmínky nebo problémy s dodržováním předpisů by mohly vést k vyloučení velkých částí populace z přístupu na kryptoměnové trhy. Pokud regulační tlaky nebo selhání v dodržování předpisů přinutí CEX omezit nebo zastavit provoz, mnoho jednotlivců, kteří se spoléhají na tyto burzy pro nákup nebo prodej kryptoměn, by mohlo čelit obtížím s přístupem k digitálním aktivům. To by mohlo ohrozit snahy o finanční inkluzi, zejména pro ty, kteří nemají přístup k alternativám, jako je decentralizované finance (DeFi) nebo peer-to-peer (P2P) obchodní platformy.

Jak se Binance a další burzy vyrovnávají s těmito předpisy, jejich schopnost přizpůsobit se a zlepšit dodržování zákonů bude zásadní pro jejich globální operace. Každá jurisdikce má své vlastní regulační požadavky, které musí být dodržovány, což znamená, že kryptoměnové burzy musí neustále aktualizovat své politiky a postupy, aby zůstaly v souladu se zákony.