zpět

Hodnota kryptoměny Worldcoin (WLD) od OpenAi (ChatGpt) zažila prudký skok

10.3.2024

Worldcoin narůst o vice než 42 % po klíčových strategických událostech uvnitř společnosti OpenAI.

Worldcoin čelil strmému poklesu na začátku března spolu s celkovým pádem kryptoměn zaměřených na umělou inteligenci (AI crypto). Od té doby se tato vzrůstající finanční síť, spoluzaložená generálním ředitelem OpenAI Samem Altmanem, nejen zotavila, ale také získala impozantní postavení.

Tento nárůst cen posunul WLD na svůj historický vrchol, překonávající neuchopitelnou hranici 10 dolarů. Podle údajů z webové stránky sledující ceny kryptoměn CoinGecko je aktuální cena WLD 10,40 dolaru, což představuje tržní kapitalizaci více než 1,54 miliardy dolarů.

Nárůst ceny doprovází objem obchodování za posledních 24 hodin přesahující 1,78 miliardy dolarů, což znamená zvýšení o 295 %. Worldcoin si také vedl dobře i v delším časovém horizontu, přičemž zaznamenal nárůst o 342 % za 30 dní a 35 % za posledních sedm dní.

Analytici spojují tento nárůst s několika faktory, včetně obnovení Samu Altmanovi na pozici ve správní radě OpenAI po krátké a kontroverzní odmlce.

Tato rozhodnutí přišla spolu s významným rozšířením složení správní rady, když OpenAI přivítala tři nové členy: Sue Desmond-Hellmann, bývalou ředitelku Nadace Billa a Melindy Gatesových; Nicole Seligman, zkušenou výkonnou pracovnici ze společnosti Sony.

Worldcoin a Nvidia

Sledující trhů také připisují momentální růst ceny Worldcoin očekávání okolo konference Nvidia GTC 2024 a možného odhalení modelu GPT 5, nejnovějšího generativního modelu umělé inteligence od OpenAI.

Tento nový model umělé inteligence je představován jako rozmazávající hranice mezi lidskou a strojovou inteligencí, což dále elektrizuje technologický prostor.

Je zajímavé, že vzestup Worldcoin přichází navzdory nedávným právním výzvám ve Španělsku ohledně jeho praktik shromažďování dat. Španělsko podniklo kroky k zastavení iniciativy WLD kvůli kontroverzním metodám sběru osobních údajů pomocí zařízení, které skenuje oči.

Španělský úřad pro ochranu osobních údajů, AEPD, vydal nařízení, aby Worldcoin přestal shromažďovat osobní údaje tímto způsobem a přestal využívat již shromážděná data.

Oznámeno 6. března, toto preventivní opatření vyžadovalo, aby Worldcoin prokázal dodržování tohoto nařízení do 72 hodin, přičemž ředitelka AEPD, Mar España Martí, zdůraznila potřebu společných úsilí v rámci EU v této záležitosti a zdůraznila její dopad na občany v členských státech.

Investoři a nadšenci do kryptoměn pečlivě sledují nedávné události ve světě Worldcoin, zejména v kontextu se měnící strategie a vedení společnosti OpenAI. Obnovení Sama Altmana do správní rady OpenAI nejen vyvolalo pozitivní reakce ve Worldcoin komunitě, ale také rozpoutalo širší diskuse o synergii mezi pokroky v oblasti umělé inteligence a trhem s kryptoměnami.

Dále vzrůstající očekávání kolem konference Nvidia GTC 2024 a možného představení GPT-5 podněcuje spekulace a nadšení na trhu. Nárůst ceny Worldcoin je vnímán jako odraz rostoucí optimismu ohledně transformačního vlivu pokročilých modelů umělé inteligence na různé odvětví.

Navzdory regulačním výzvám ve Španělsku schopnost Worldcoin zotavit se a dosáhnout rekordních hodnot ukazuje na odolnost a přizpůsobivost této kryptoměny. Komunita kryptoměn s napětím očekává další vývoj, nejen z hlediska výkonnosti na trhu, ale také v tom, jak se Worldcoin vyrovnává s regulačním prostředím, což může stanovit precedens pro další kryptoměny zaměřené na umělou inteligenci v neustále se vyvíjejícím celosvětovém regulačním prostředí.