zpět

Hranice 24,80 EURCZK by nadále měla být rezistentní

26.6.2024

Silné euro ovládlo hlavní měnový pár, dolaru se nezadařilo ani proti české koruně. Středoevropské měny včera posilovaly, zejména polský zlotý a forint. Britská libra se nadále drží na jedné z nejsilnějších hodnot za poslední roky.

Pondělní obchodování nepřineslo na měnovém páru eura a koruny žádnou trvalejší změnu. I přes dopolední vlnu zisků české měny skončilo na výchozích 24,72 EURCZK. Zprávy z ČNB ohledně dalšího postupu v měnové politice jsou po včerejšku takové, že by mělo dojít ke snížení základní úrokové sazby jen o 25 bb, což by nemělo na korunu vytvořit nějaký výrazný tlak vedoucí k většímu oslabování. Hranice 24,80 EURCZK by tak měla být nadále rezistentní. Polský zlotý proti euru včera mírně posílil na 4,35 EURPLN, podobně byl úspěšný i proti české koruně, kterou „vytlačil“ na 5,67 PLNCZK. Proti naší tuzemské měně v posledních týdnech zlotý ztrácí. Korekce je však stále velmi malá a stačila pouze na smazání přibližně jedné pětiny celého manka za dobu od února 2023 do února 2024. Korunu během pondělí přetlačil i maďarský forint, který se dostal na 16,02 CZKHUF, přičemž dnes ráno osciluje kolem 16,00 CZKHUF. Velmi podobný trend zažil včera forint i proti euru. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 24,70 – 24,75 EURCZK.

Hlavní měnový pár včera zažil dominanci eura, které se dostalo na 1,07 EURUSD. Dění ve Francii okolo vládního dluhu, které euru znepříjemňovalo v poslední době život, tak zjevně utichá. Dolar se nezmohl na progres ani vůči české koruně, která mírně posílila na 23,06 USDCZK.

Očekávané události