zpět

Implementace etického kodexu v rámci compliance programu

23.1.2024

Realizace efektivního compliance programu není pouze otázkou splnění regulatorních požadavků, ale též o vytvoření kultury, která podporuje etiku a odpovědnost. Zavedení etického kodexu do struktury společnosti představuje klíčový krok k dosažení těchto cílů. V následujícím textu prozkoumáme inovativní přístup k implementaci etického kodexu a jeho role v posílení compliance programu.

Risk assessment a etický kodex: Synergie pro Úspěch

Při inicializaci snahy o vytvoření efektivního systému je klíčovým prvkem provést důkladný Risk Assessment. Toto hodnocení by mělo nejen zkoumat aktuální situaci, ale také se zaměřit na identifikaci budoucích rizik. Integrování hodnocení etického prostředí do tohoto procesu prostřednictvím dotazníků a rozhovorů s zaměstnanci umožní odhalit nejen právní, ale i etická rizika, čímž vytvoří relevantní etický kodex pro konkrétní organizaci.

Faktory zaměřené na etiku: Klíč k úspěchu risk assessment
V rámci průzkumu by měly být zaměřeny tři klíčové oblasti:

Sankce s váhou: Posilování etického kodexu

Klíčovým prvkem etického kodexu je jasné stanovení sankcí za jeho porušení. Ty by měly být jasné, spravedlivé a nediskriminační. Tím, že tyto sankce platí nejen pro zaměstnance, ale i pro vrcholový management, získává kodex na váze. Specifikace odměn a trestů dodává etickému kodexu dynamiku a posiluje jeho dodržování.

Detekce a nahlášení: Integrovaný pohled na prevenci neetického chování

Při implementaci etického kodexu je nezbytné vytvořit detekční funkce a mechanismy pro nahlášení neetického chování. Organizační a pracovní řád by měly detailně popisovat procesy nahlášení, a to včetně výzvy k reportování neetického chování. Mechanismy pro ochranu oznamovatelů by měly být zavedeny, aby se vytvořilo bezpečné prostředí pro hlášení potenciálních nepravostí.

Veřejné zveřejnění: Transparentnost jako klíčový prvek

Důležitým aspektem etického kodexu je jeho veřejné zveřejnění. Když společnost prezentuje kodex na svých webových stránkách, v sídle a pobočkách, aktivně přispívá k transparentnímu firemnímu prostředí. Tímto způsobem není kodex pouze nástrojem dodržování právních požadavků, ale i aktivním prvkem vytváření důvěry. Je důležité zajistit, aby byl dostupný v různých jazycích, zejména pokud společnost působí v mezinárodním prostředí.

Školení a komunikace: Udržení etického kodexu v životě

Udržení etického kodexu vyžaduje pravidelná školení a aktivní komunikaci. Dotazníky hodnocení od zaměstnanců a propagace etických hodnot mohou posílit zapojení zaměstnanců a podporovat etické chování. Aktivní komunikace by měla vyzývat k etickému chování a připomínat zásady kodexu. Je důležité zaměřit tyto aktivity na všechny zaměstnance, bez ohledu na jejich úroveň v hierarchii společnosti.

Odkazy ve smlouvách: Etický kodex jako standard

Etický kodex může být implementován i do smluvní dokumentace, odkazujíc na standardy očekávané i od smluvních partnerů. Etické doložky ve smlouvách posilují závazek partnerů k dodržování etických principů.

Implementace etického kodexu je nezbytným krokem k budování kultury integrovaného chování. Etický kodex nejen stanovuje normy chování, ale také posiluje důvěru, prevenci protiprávního chování a odpovědnost společnosti. Při tvorbě kodexu je klíčové brát v úvahu specifika dané organizace, což umožní vytvoření nástroje účinného a relevantního pro daný firemní kontext.