zpět

Inflace na cíli, koruna na dně

11.7.2024

Hlavní tuzemskou ekonomickou zprávou včerejšího dne byla červnová inflace. Ta překvapivě výrazně zpomalila, což poslalo korunu na nejslabší hodnoty za poslední tři měsíce.

O překvapení se včera postarali statistici ze Strašnic. Podle jejich dat ceny v červenci meziměsíčně poklesly o 0,3 % a meziroční inflace tak zpomalila na 2,0 %, tedy přesně na cíl ČNB. Ta přitom (stejně jako většina trhu) počítala v červnu s inflací na úrovni 2,4 %. I když za červnovým poklesem cen stály hlavně potraviny a pohonné hmoty, tedy volatilní složky, zpomalila i tzv. jádrová inflace.

Trh na data ihned zareagoval a koruna pokračovala v oslabování a dostala se až nad 25,40 EURCZK, tedy tříměsíční minimum. Včera zveřejněná data totiž umožní centrálním banéřům pokračovat ve snižování úrokových sazeb, které by se tak do konce roku mohly dostat pod 4,0 %. I když je pravdou, že část práce za ČNB v uvolňování měnové politiky prování právě oslabující koruna. Ta od posledního zasedání ČNB, kdy snížila sazby o 0,5 % oslabila o téměř 2 % (nacházela se pod 25,00 EURCZK) což zhruba odpovídá ekvivalentu, jako kdyby ČNB snížila sazby o dalších 50 bodů. Na druhé straně ale aktuální prognóza ČNB se slabší korunou počítala, takže oproti prognóze ČNB je koruna slabší jen o 1 % (odpovídající 25 bodovému snížení sazeb).

Takže se dá očekávat, že i na srpnovém zasedání ČNB dojde k dalšímu snížení sazeb, i když ČNB již může být opatrnější. Jak řekl Aleš Michl, nad inflací ještě není vyhráno.

Koruna dnes zahajuje těsně pod hladinou 25,40 EURCZK a 23,45 USDCZK. Blíží se tak k úrovním, kde v minulosti došlo k obratu a kde v minulosti již mohla být pozorovatelná nervozita centrálních bankéřů z příliš slabé koruny. Takže podle nás prostor pro další oslabování koruny se již snižuje.

Také dnes na sebe bude pozornost poutat inflace – a to ta americká. A když vedle sebe postavíme dvě inflace a o jedné z nich řekneme, že je z USA, která z nich bude lepší? Bude to ta česká – ta je na cíli ČNB, americká zřejmě zpomalí pouze na 3,1 %, což Fedu neumožní nějak dramaticky snižovat úrokové sazby.

Očekávané události