zpět

Informace o změnách v zákoníku práce: Co potřebujete vědět

21.6.2024

V poslední době došlo k významným změnám v českém zákoníku práce, které mohou mít dalekosáhlé dopady na zaměstnavatele i zaměstnance. Senát schválil odsun platnosti většiny změn až od 1. ledna 2025, ale již od 1. července 2024 se musí hlásit všechny dohody o provedení práce (DPP) na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) a zasílat informace o vyplacených výdělcích. Co tyto změny znamenají a jak se na ně připravit?

Začněme tím, co zůstává stejné. Povinnost hlásit DPP na ČSSZ není novinkou; to, co se mění, je rozsah informací, které je nutné zasílat. Nyní je třeba informovat o všech vyplacených výdělcích, což znamená, že zaměstnavatelé musí mít lepší přehled o finančních tocích spojených s DPP. To může vyžadovat aktualizaci interních systémů a procesů, aby bylo možné tyto informace efektivně shromažďovat a předávat.

Nové povinnosti a jak se na ně připravit

Dále je důležité si uvědomit, že ačkoliv většina změn vstoupí v platnost až v roce 2025, příprava na ně by měla začít již nyní. Změny se dotknou mnoha aspektů pracovního práva, včetně práce na dálku, práv dohodářů, doručování v pracovněprávních vztazích a dalších. Například, novela přináší větší předvídatelnost práce pro dohodáře a právo na dovolenou, což je zásadní změna oproti současnému stavu.

Pro zaměstnavatele to znamená, že je potřeba se seznámit s novými pravidly a přizpůsobit jim své postupy. Mohlo by to zahrnovat revizi pracovních smluv, aktualizaci personálních manuálů a školení HR týmů a manažerů. Pro zaměstnance to znamená, že by měli být informováni o svých nových právech a povinnostech, aby mohli těžit z ochrany, kterou novela přináší.

Jednou z klíčových oblastí, které novela zákoníku práce ovlivní, je práce na dálku. Novela zavádí možnost poskytnout zaměstnancům na home office náhrady nejběžnějších nákladů formou paušálu. To je významná změna, která reflektuje rostoucí trend práce z domova a potřebu jasně definovaných podmínek pro tuto formu práce.

Zaměstnavatelé by měli začít plánovat, jak tyto změny implementovat do svých organizací. To může zahrnovat konzultace s právníky specializujícími se na pracovní právo, aby se ujistili, že jejich postupy jsou v souladu s novou legislativou. Zaměstnanci by měli být proaktivní a ptát se na to, jak budou tyto změny ovlivňovat jejich pracovní pozice a co mohou očekávat v nadcházejících měsících.

Podpora slaďování pracovního a rodinného života
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil novelu zákoníku práce, která má za cíl zvýšit flexibilitu pracovněprávních vztahů. Tato novela nejen posiluje konkurenceschopnost zaměstnavatelů, ale také chrání práva zaměstnanců a podporuje lepší sladění pracovního a rodinného života.

Mezi hlavní změny patří podpora slaďování rodinného a pracovního života pro rodiče malých dětí. Nově zákoník práce umožní zaměstnancům na rodičovské dovolené vykonávat stejnou práci pro stejného zaměstnavatele na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce. Dále, návrat z rodičovské dovolené bude podporován dvouletou garancí místa pro pracující rodiče a vyšší flexibilitou v pracovním prostředí.

Pružnější ukončení pracovního poměru

Změny zahrnují také nová pravidla pro podávání výpovědí z pracovního poměru. Výpovědní doba začne běžet již dnem doručení výpovědi druhé straně, což umožní zaměstnanci rychlejší uvolnění pro novou pracovní pozici a zaměstnavateli rychlejší přijetí nového zaměstnance. Novinkou je zkrácení výpovědní doby na jeden měsíc v případě výpovědi z důvodu porušení pracovní kázně nebo nesplnění zákonných předpokladů či požadavků zaměstnavatele na výkon práce.

Pokud byl se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr výpovědí nebo dohodou z důvodu dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti vykonávat dosavadní práci kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání, obdrží nově zaměstnanec zvláštní náhradu. Tato náhrada bude zaměstnavateli refundována pojišťovnou ze zákonného pojištění zaměstnavatele za škodu způsobenou pracovním úrazem nebo nemocí z povolání.

Výhody pro obě strany
Novela také přináší nové možnosti organizace pracovní doby, jako je samorozvrhování pracovní doby zaměstnancem na základě dohody se zaměstnavatelem nebo výraznější zkrácení denního odpočinku v případě mimořádných událostí a havarijních stavů. V oblasti odměňování se rozšíří možnosti dohody se zaměstnancem o vyplácení mzdy v jiné než české měně.

Součástí změn je také zvýšení maximální délky zkušební doby a možnost jejího prodloužení na základě vzájemné dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Pro řadové zaměstnance může zkušební doba nově trvat až čtyři měsíce, zatímco u vedoucích zaměstnanců může být prodloužena až na osm měsíců.

Další novinkou je možnost, aby mladiství ve věku od 14 let vykonávali určité lehké práce během hlavních letních prázdnin, i když ještě neukončili povinnou školní docházku. Tato změna poskytne mladým lidem více příležitostí k získání pracovních zkušeností a přivýdělku během letních měsíců.
Vzhledem k tomu, že změny jsou rozsáhlé a dotknou se mnoha oblastí, je důležité, aby se každý, kdo je těmito změnami ovlivněn, s nimi seznámil co nejdříve. Ačkoliv se může zdát, že rok 2025 je daleko, čas letí rychle, a proto je lepší začít co nejdříve.