zpět

Interní podvody: Tichý nepřítel, který může zlikvidovat vaši firmu

Věděli jste, že průměrná škoda způsobená firmě interním podvodem se pohybuje okolo 4,5 milionu korun? A co je ještě horší, v 70 % případů je podvod spojen s korupcí. To jsou alarmující čísla, která by měla zpozornět každého podnikatele.

Kdo páchá podvody nejčastěji? V jakých sektorech je riziko nejvyšší? Jak se firmy brání a co dělat, když se s podvodem ve Vaší firmě setkáte?

Kdo krade nejvíce?

Možná vás překvapí, že nejčastějšími pachateli interních podvodů nejsou řadoví zaměstnanci, ale vedoucí pracovníci na manažerských pozicích (41%). Dále následují řadoví zaměstnanci (37%) a vlastníci nebo členové vrcholného vedení (19%). To jasně ukazuje, že podvodník se může skrývat kdekoli a že žádná pozice není zárukou bezúhonnosti.

V jakých sektorech hrozí podvod nejvíce?
Zdá se, že žádný sektor není před interními podvody ušetřen. Nejčastěji se ale vyskytují v oblastech, kde se pohybují velké objemy peněz a kde je složitější kontrolovat tok financí. Mezi nejrizikovější sektory patří:

Jak se firmy brání?
Firmy se snaží interním podvodům bránit různými způsoby, a to jak preventivními opatřeními, tak následnými kontrolami. Mezi nejčastěji zaváděná opatření patří:

Důležitou roli hraje také background check* nových zaměstnanců. Vzhledem k rostoucí dostupnosti technologií pro falšování informací a dokumentů a k trendu online výběrových řízení nabývá tato preventivní opatření na důležitosti.

Jak se podvod obvykle odhalí?

Téměř polovinu podvodů odhalí whistleblower (kolega, který si všimne něčeho nekalého). Dalšími zdroji informací o možném podvodu jsou interní audity (14%) a manažerské kontroly (13%).

Jak se chránit před podvody?

Nejefektivnějším nástrojem pro boj proti interním podvodům je zavedení uceleného systému na předcházení rizika korupce ISO/IEC 37001. Tato norma popisuje systémy protikorupčního managementu a pomáhá firmám v soukromém i veřejném sektoru snížit rizika spojená s korupcí.

Systém dle normy ISO 37001 zahrnuje:

Zavedení a certifikace postupů dle normy ISO 37001 je důležitým krokem k ochraně firmy, jejího vedení, majitelů i klientů před interními podvody, korupcí a dalším neetickým a protiprávním jednáním.

Co dělat, když se ve Vaší firmě setkáte s podvodem?
Pokud máte podezření na interní podvod, je důležité neprodleně jednat. Informujte o svém podezření vedení firmy nebo whistleblowing linku. Důkazy neshromažďujte sami, abyste neovlivnili průběh vyšetřování.
Nezapomeňte, že prevence je vždy levnější a jednodušší než řešení následků. Zavedením výše uvedených opatření a aktivním přístupem k problematice interních podvodů můžete výrazně snížit riziko, že se tato hrozba dotkne i Vaší firmy.
* Background check, neboli prověrka pozadí, je nedílnou součástí prevence interních podvodů. Pomáhá firmám ověřit identitu a minulost uchazečů o práci, a to včetně trestního rejstříku, vzdělání, pracovních zkušeností a dalších relevantních informací. Díky tomu se snižuje riziko podvodného jednání, krádeží a dalších neetických praktik ze strany zaměstnanců. Background check chrání nejen firmu, ale i její reputaci a pověst. Je důležité, aby se prováděl v souladu s platnými zákony a s respektem k soukromí uchazeče. Investice do prověrky pozadí se firmám mnohonásobně vrátí v podobě klidnějšího pracovního prostředí a minimalizovaných rizik.