zpět

Izrael spouští projekt „digitální šekel“

29.5.2024

Banka Izraele pokročila s vývojem své digitální měny, známé jako digitální šekel, a nyní oznamuje iniciativu "Digital Shekel Challenge". Tato výzva má za cíl prozkoumat možnosti vývoje a aplikací digitální měny centrální banky (CBDC).

Banka Izraele testovat digitální měnu prostřednictvím technologického prototypu, který simuluje hlavní systém digitálního šekelu a jeho API vrstvu. Tento prototyp umožní poskytovatelům platebních služeb a dalším zainteresovaným stranám přístup k systému a vývoj služeb pro veřejnost, čímž nabídne nové platební možnosti s digitálním šekelem.

Úspěch digitálního šekelu bude záviset na spolupráci mezi Bankou Izraele, soukromým sektorem a vládou. Prostřednictvím této výzvy umožňujeme finančnímu průmyslu z Izraele i ze zahraničí, stejně jako širokému spektru platebních subjektů, prakticky se zapojit do myšlení, plánování a návrhu digitálního šekelu. -Andrew Abir, zástupce guvernéra Banky Izraele.

Účastníci pilotního projektu budou mít za úkol vyvinout různé uživatelské případy pro digitální šekel, využívající API vrstvu. Centrální banka uvádí, že prioritu budou mít "originální a inovativní" platební aplikace, ať už zlepšují stávající systémy nebo zavádějí zcela nová řešení.

Shauli Rejwan, zakladatel a výkonný partner krypto-investičního fondu Masterkey VC, říká, že Banka Izraele se pravděpodobně zaměří na řešení využívající mikro poplatky, a datové produkty. Dodal také, že program bude probíhat ve třech fázích: přihlášky a prezentace, přístup k nové síti pro vybrané projekty a závěrečná prezentace porotě.

Tato iniciativa je významným krokem pro izraelský ekosystém, potenciálně překlenujíce propast mezi web3 průmyslem a vládou, i když defi (decentralizované finance) řešení zatím nejsou zvažována."

Banka Izraele zahájila průzkum digitálního šekelu již v roce 2017, zkoumajíc potenciální přínosy a výzvy spojené s vydáním CBDC. Předběžná fáze se zaměřila na pochopení globálních trendů v digitálních měnách, technologické proveditelnosti a potenciálního dopadu na měnovou politiku a finanční stabilitu. V roce 2021 Banka Izraele zintenzivnila své úsilí, založila specializovaný tým pro další zkoumání a vývoj digitálního šekelu.

Tato iniciativa přichází v době, kdy mnoho centrálních bank po celém světě zkoumá možnosti digitálních měn. Digitální šekel by mohl přinést výhody, jako jsou rychlejší a levnější platby, větší finanční inkluze a zlepšená transparentnost transakcí. Banka Izraele proto spolupracuje s různými technologickými a finančními institucemi, aby zajistila, že digitální šekel bude nejen technologicky vyspělý, ale i uživatelsky přívětivý a bezpečný.

V rámci dlouhodobého plánu Banka Izraele zvažuje i možnost využití digitálního šekelu pro mezinárodní platby, což by mohlo posílit postavení Izraele na globálním finančním trhu. Spolupráce s dalšími centrálními bankami a mezinárodními organizacemi je klíčová pro dosažení tohoto cíle. Pokud se pilotní projekt ukáže jako úspěšný, digitální šekel by mohl být plně implementován a integrovaný do finančního systému v průběhu několika let.

Věří se, že iniciativa Digital Shekel Challenge přinese nové perspektivy do izraelského finančního prostředí a posílí jeho postavení v oblasti inovací a technologií. Tím, že se otevře možnost spolupráce s širokým spektrem zúčastněných stran, od soukromých společností až po vládní instituce, se očekává, že vývoj digitálního šekelu přinese pozitivní změny nejen v oblasti plateb a financí, ale i v celé ekonomice Izraele.