zpět

Jak burza Binance vzdoruje zákazu kryptoměn a dominuje čínskému trhu

7.8.2023

Navzdory čínskému zákazu kryptoměn si Binance, největší světová burza kryptoměn, dokázala udržet dominantní postavení na čínském trhu. Nedávná zpráva deníku Wall Street Journal totiž odhalila, že jen v květnu zaznamenala Binance objem obchodů z Číny přes 90 miliard dolarů. Tento překvapivý úspěch vyvolává otázky o dopadu regulačních zákazů na expanzi trhu a zdůrazňuje strategický přístup společnosti Binance, která se snaží vyhovět požadavkům trhu a zároveň zůstat v souladu s předpisy.

Síla spotového a futures obchodování

Trvalou převahu společnosti Binance v Číně lze přičíst jejímu promyšlenému využívání spotového i futures obchodování. Údaje z interní platformy společnosti Binance "Mission Control" ukazují, že významná část objemu obchodů ve výši 90 miliard USD pochází z obchodování s futures. Tento proaktivní přístup nejenže dokládá povědomí společnosti Binance o trhu, ale také demonstruje její odhodlání dodržovat právní rámce.

V květnu dosáhla společnost Binance ohromujícího kombinovaného objemu spotových obchodů a obchodů s futures na bitcoin ve výši 670 miliard USD. Toto číslo nejen upevňuje podíl společnosti Binance na trhu, ale také podtrhuje rostoucí vliv kryptografického průmyslu jako hlavní finanční síly.

Vzestup Binance jako bezpečného útočiště

Dalším rozhodujícím faktorem, který přispívá k úspěchu Binance v Číně, je rostoucí globální inflace a hrozící globální bankovní krize. Jako spolehlivá a inovativní krypto burza se Binance staví do pozice bezpečného útočiště pro jednotlivce, kteří hledají alternativy k tradičním bankovním mechanismům, zejména v regionech, jako je Čína. Toto vnímání dále posílilo její význam a přilákalo miliony uživatelů po celém světě.

S více než 128 miliony uživatelů po celém světě nelze Binance upřít její vliv. Jen v květnu burza napočítala 5,6 milionu uživatelů se sídlem v Číně, přičemž více než 900 000 z nich se aktivně zapojilo do platformy. Tato čísla potvrzují význam Binance a upevňují její pozici předního hráče na trhu s kryptoměnami.

Obcházení omezení a inovativní strategie

Cesta společnosti Binance v Číně se vyznačovala strategickou prozíravostí a inovativním obcházením pravidel. Předchozí zprávy odhalily, že zaměstnanci společnosti Binance poskytovali obyvatelům pevninské Číny návod, jak obejít funkci Know Your Customer (KYC). To vyvolalo otázky ohledně integrity ověřovacích postupů, protože jednotlivcům bylo údajně ukázáno, jak padělat bankovní dokumenty a poskytovat falešné doklady o adrese.

Společnost Binance navíc projevila shovívavost při ověřování svých uživatelů, přičemž přibližně 100 000 čínských uživatelů bylo klasifikováno jako "politicky exponované osoby" (PEPs), což je označení, které je v tradičních finančních institucích často podrobováno přísnější kontrole. V Číně však byl zaznamenán mírnější přístup společnosti Binance k PEPs.

Rozšiřování obzorů mimo Čínu

Ačkoli Čína zůstává díky svému regulačnímu prostředí poutavým středem zájmu, dosah společnosti Binance sahá daleko za její hranice. Jižní Korea, Turecko a Vietnam se staly klíčovými trhy, kde Binance přizpůsobuje svou nabídku jedinečným požadavkům a preferencím jednotlivých regionů. Tato přizpůsobivost ukazuje schopnost společnosti Binance využívat příležitosti a uspokojovat rozmanité potřeby trhu.

Závěrem lze říci, že schopnost společnosti Binance vypořádat se s regulačními problémy, její zaměření na spotové a termínové obchody a její pozice bezpečného útočiště v dobách ekonomické nejistoty upevnily její dominantní postavení na čínském trhu. Díky své globální přítomnosti a inovativním strategiím společnost Binance nadále utváří budoucnost kryptoměn.