zpět

Jak Čína přispívá k udržení ekonomiky Ruska?

16.5.2024

Po útoku Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 zavedl Západ hluboké sankce proti Moskvě s cílem poškodit schopnost Ruska financovat konflikt. Sankce zasáhly politiky a oligarchy, zmrazily zahraniční rezervy, omezily přístup k západní technologii a odřízly ruské banky od mezinárodní platební sítě Swift.

Finanční tresty byly široce očekávány, že přivedou Rusko na kolena. Zpočátku rubl strmě klesal na hodnotě a ruská ekonomika se v roce 2022 zmenšila o 1,2 %. Loňský rok však ruský růst předstihl jak Spojené státy, tak Evropu, dosáhnul 3,6 %. Země míří k dalšímu silnému roku v roce 2024.

Značná část tohoto růstu přišla ve formě obchodu s Čínou, která se stala protiváhou Západu odmítáním zavést sankce a stala se hlavním kupcem ruské energie. Navzdory tlaku ze strany USA a Evropské unie se obě země od začátku války prohloubily.

Loni dokonce prezident Číny Xi Jinping hovořil o "nové éře" vztahů mezi Pekingem a Moskvou. Jeho ruský protějšek Vladimir Putin se chystá tuto týden navštívit Peking, aby dal další podnět k posílení vztahů. Během své třetí návštěvy za necelé dva roky Putin také navštíví osmý Čínsko-ruský veletrh, který začíná tento týden v severovýchodní čínském městě Harbin.

"Pro Rusko, obléhané sankcemi a globální izolací, je Čína klíčovým záchraným kruhem pro svou válečnou ekonomiku," řekl Philipp Ivanov, zakladatel a hlavní poradce konzultační firmy Geopolitical Risks. "Čína je hlavním cílem ruského energetického obchodu a hlavním poskytovatelem kritických zařízení a technologií, ke kterým Rusko nemá v západním světě přístup."

Když evropské a americké značky opustily ruský trh, aby se vyhnuly mezinárodním sankcím, Moskva zintenzivnila nákupy čínského zboží od aut po chytré telefony. Nárůst dovozu pomohl bilaterálnímu obchodu dosáhnout loni 240,1 miliardy dolarů (222 miliard eur), podle čínských celních úřadů – vzrůst o více než čtvrtinu oproti předchozímu roku.

Zatímco se Rusko stalo hlavním dodavatelem surové ropy pro Čínu, někteří analytici se domnívají, že větší roli ve zvyšování bilaterálního obchodu sehrály spíše technologické exporty než energie. Koneckonců, Rusko uzavřelo tyto energetické smlouvy s Čínou se značnou slevou poté, co Západ snížil svou závislost na ruské ropě a plynu v důsledku ukrajinského konfliktu.

"Rusko by nemělo dostatek nákladních automobilů, čipů, dronů nebo položek bez Pekingu, protože Čína je jediná země, která tyto výrobky nyní do Ruska exportuje," řekla Alicia Garcia-Herrero, hlavní ekonomka pro Asii-Pacifik ve francouzské investiční bance Natixis.

Garcia-Herrero uvedla, že zatímco mnoho zemí se obává následků sankcí ze strany USA a EU, Čína - jako druhá největší ekonomika světa - se jimi netrápí.

"Platby za obchod s Ruskem jsou prováděny v čínské měně prostřednictvím čínského mezinárodního platebního systému, takže transakce jsou obtížnější k vysledování," dodala s odkazem na čínskou verzi Swiftu, což je hlavní síť pro zahájení globálních plateb.

V nejnovějším znamení toho, že Washington zvyšuje tlak na Čínu, americký prezident Joe Biden v prosinci podepsal výkonný příkaz umožňující sekundární sankce proti zahraničním bankám, které obchodují s ruským válečným strojům. Příkaz umožňuje ministerstvu financí USA izolovat je od dolarového globálního finančního systému, na kterém se všechny banky těžce spoléhají.

Od začátku tohoto roku zastavilo nebo zpomalilo několik čínských bank transakce s ruskými klienty, aby snížily riziko porušení sankcí. Probíhají další kontroly přeshraničních vyrovnání, které mohou trvat několik měsíců a ohrožují menší exportéry.

"USA byly úspěšné v tom, že donutily čínské banky, aby nefinancovaly vývoz do Ruska," řekla Garcia-Herrero. "Je nyní velmi důležité, aby USA tento tlak pokračovaly; aby sankce zahrnovaly jakoukoli společnost, která exportuje do Ruska, včetně produktů s dvojím použitím (zboží, které má jak vojenské, tak civilní využití), a bank, které tyto obchody financují."

Během nedávné návštěvy Pekingu obvinil americký ministr zahraničí Antony Blinken Čínu z "napájení" válečného stroje Ruska dodávkami elektroniky, chemikálií pro munici a raketových pohonných hmot. Peking opakovaně popřel tato obvinění. Blinken slíbil další západní sankce, pokud Čína – největší konkurent USA - neomezí své vývozy obranného charakteru do Ruska, které Washington považuje za svou největší hrozbu ze strany národních států.