zpět

Jak došlo k ztrátě Bitcoinů za 1,6 miliardy USD? Jak se jedna z nejstarších krádeží Bitcoinů odehrála?

19.6.2024

Jak se jedna z nejstarších krádeží Bitcoinů odehrála? V počátcích Bitcoinu (BTC) byl svět kryptoměn neobjevený a plný nebezpečí, která číhala na každém rohu. Byla to doba, kdy málokdo rozuměl tomu, co Bitcoin je, natož jeho potenciálu. Rok 2011 byl stále v raném dětství Bitcoinu. Jeho cena se pohybovala kolem 10 dolarů, což bylo daleko od jeho meteorického vzestupu v následujících letech.

V té době byla myšlenka digitální měny nezávislé na jakékoli vládě nebo finanční instituci zcela nová, což přitahovalo ty, kteří byli nadšení prozkoumat tuto novou hranici. Mezi těmito prvními adoptéry byl uživatel Bitcoinu známý pod online pseudonymem „allinvain.“ Nicméně, jednoho osudového dne v červnu 2011 se svět allinvaina obrátil vzhůru nohama. Když si sedl zkontrolovat svou peněženku Bitcoin, bylo v nej o 25 000 Bitcoinů méně.

Zatímco jeho skutečná identita zůstává záhadou, jeho cesta v Bitcoinové komunitě začala stejně jako u mnoha dalších – dobrodružstvím. Allinvain objevil Bitcoin v jeho začátcích kolem roku 2010, kdy byla koncepce digitální měny stále nejasná a v podstatě nepochopená. Přitahován jeho potenciálem začal těžit Bitcoin. Během těchto raných dnů bylo těžení relativně snadné a allinvain dokázal tímto způsobem nashromáždit velké množství Bitcoinů. Generoval blok 50 BTC každou hodinu, nashromáždil 1200 BTC denně. Těžba však nebyla jediným, co allinvain dělal. V roce 2010 založil jednu z prvních Bitcoinových burz, Bitcoin Express, která umožňovala uživatelům nakupovat Bitcoin pomocí PayPalu. Bursa prodala 1000 BTC za 5 dolarů, což každý Bitcoin ocenilo na ohromně nízkých 0,005 dolarů.

Mimo to byl také aktivním a angažovaným členem Bitcoinové komunity. Pravidelně se účastnil online fór jako Bitcointalk, kde se raní nadšenci Bitcoinu shromažďovali k diskusi o potenciálu měny, sdílení tipů na těžbu a debat o budoucnosti decentralizované financí (DeFi). Jeho příspěvky sahaly dále než jen do online fór – podílel se na raných Bitcoinových transakcích, pomáhajících vytvořit trh pro digitální měnu a ustanovit její důvěryhodnost a užitečnost jako prostředku směny. K roku 2011 se scéna těžby dramaticky změnila. Obtížnost těžby prudce vzrostla a hash rate vzrostl na 4 TH/s, což byl obrovský nárůst oproti pouhým 0,001 % v roce 2010, což vedlo k šílenému nárůstu cen Bitcoinů.

Allinvain se rychle stal Bitcoin-whale s více než 25 000 BTC, oslavoval, když cena v první Bitcoinové bublině v roce 2011 dosáhla vrcholu 30 dolarů. V té době byly jeho aktiva hodnotné přibližně 500 000 dolarů – značná suma v počátcích digitální měny. Avšak 13. června 2011 přišla katastrofa. Allinvain se přihlásil do své Bitcoinové peněženky a objevil transakci 25 000 BTC z jeho peněženky. Během okamžiku byly všechny jeho Bitcoiny pryč. Incident zasadil ničivou ránu, která allinvaina pochopitelně rozhořčila. Sdílel své trápení ve fórech Bitcoinové komunity, vyjadřoval lítost a frustraci nad ztrátou. Navzdory zálohování své peněženky na několika online úložných službách jako Dropbox, Wuala a SpiderOak později smazal tyto zálohy poté, co se dozvěděl, že zaměstnanci Dropboxu mohou vzdáleně přistupovat k souborům.

Skutečným problémem však bylo to, že jeho počítač byl napaden a nešifrovaný soubor peněženky byl odcizen. Podezříval, že trojský virus bitcoin-miner.exe, který dříve používal jako software pro těžbu Bitcoinů, byl metodou útoku. Tento soubor, který byl Symantec Antivirus identifikován jako škodlivý až po krádeži, pravděpodobně umožnil hackerovi přístup k jeho počítači a odcizení souboru peněženky obsahujícího 25 000 BTC. Pamatujte si, že vaše digitální bezpečnost je tak silná jako váš nejslabší bezpečnostní článek.