zpět

Jak na smlouvu pro brigádníky?

Léto je pro malé firmy a podnikatele ideálním obdobím, aby využili příležitosti brigádníků. Avšak než najmete sezónní pracovníky, musíte znát rozdíly mezi dohodou o provedení práce (DPP) a dohodou o pracovní činnosti (DPČ), včetně právních omezení, která mohou ovlivnit vaši firmu. Jak tyto smlouvy správně využít a vyhnout se případným rizikům?

S blížícím se létem mnoho malých firem a podnikatelů zvažuje najmutí brigádníků, aby zvládli zvýšenou poptávku nebo vyplnili dovolené stálých zaměstnanců. Brigády mohou být skvělou příležitostí, jak dočasně rozšířit tým, ale při výběru smluvního typu a pracovních podmínek je třeba být opatrný.

Dohoda o provedení práce (DPP): Ideální pro krátkodobé úkoly

DPP je skvělou volbou pro krátkodobé práce nebo úkoly s limitovaným počtem hodin. Můžete ji využít pro jednorázové akce, jako jsou letní festivaly, nebo pro činnosti, které nevyžadují pravidelnou přítomnost zaměstnance. Hlavním omezením DPP je, že brigádník nesmí pro jednoho zaměstnavatele odpracovat více než 300 hodin ročně. Pokud tento limit překročíte, musíte přejít na jiný typ smlouvy, jako je DPČ nebo pracovní smlouva. Pro malé firmy je důležité sledovat počet odpracovaných hodin, aby se nedostaly do potíží s překročením tohoto limitu.

Výhodou DPP je, že pokud odměna nepřesáhne 10 500 Kč měsíčně, zaměstnavatel ani brigádník neplatí zdravotní ani sociální pojištění. To znamená nižší náklady a administrativní zátěž pro firmy. Pokud má brigádník více DPP u různých zaměstnavatelů, tato hranice se posouvá na 17 500 Kč, což je třeba při plánování brigád zohlednit.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ): Větší flexibilita pro delší projekty

DPČ umožňuje pracovat až polovinu běžné týdenní pracovní doby, což je v průměru 20 hodin týdně. Tato smlouva je ideální pro brigádníky, kteří mají více času nebo pro úkoly, které vyžadují delší trvání. Na rozdíl od DPP, DPČ obvykle vyžaduje platbu zdravotního a sociálního pojištění, pokud odměna překročí 3 999 Kč měsíčně. Pro malé firmy to znamená větší finanční zátěž, ale také větší flexibilitu, pokud jde o pracovní dobu. DPČ také neomezuje počet hodin, které mohou zaměstnanci odpracovat během roku, což je vhodné pro firmy s dlouhodobějšími projekty.

Co by malé firmy měly vědět o smlouvách pro brigádníky

Při najímání brigádníků na DPP nebo DPČ by malé firmy měly zohlednit několik klíčových faktorů:

Odměna: Ujistěte se, že dohoda jasně stanovuje výši odměny a je v souladu s pravidly pro minimální mzdu. Transparentnost je klíčová, abyste předešli sporům se zaměstnanci.

Výpovědní lhůta: Pokud se rozhodnete předčasně ukončit dohodu, musíte vědět, jaký je postup. Pro DPP i DPČ obvykle platí výpovědní lhůta 15 dní, ale může být delší, pokud je smlouva uzavřena na delší dobu.

Mladiství zaměstnanci: Pokud najímáte brigádníky mladší 18 let, musíte dodržovat zvláštní pravidla týkající se bezpečnosti práce a pracovní doby. Mladiství nesmějí pracovat s nebezpečnými materiály, manipulovat s těžkými břemeny nebo pracovat v noci.

Sankce a pokuty: Co hrozí za nedodržení pravidel?

Pokud firmy nedodržují zákonné požadavky týkající se dohod o brigádnících, mohou čelit různým sankcím a pokutám. Například, pokud zaměstnavatel překročí 300 hodin na DPP nebo nezajistí správnou platbu pojištění u DPČ, může to vést k pokutám od inspekce práce. Tyto pokuty se mohou pohybovat od několika tisíc až po desítky tisíc korun, v závislosti na závažnosti porušení. Firmy by měly být obezřetné a pravidelně sledovat své pracovní dohody, aby se vyhnuly těmto rizikům.

Brigády mohou být skvělým způsobem, jak firmy a podnikatelé mohou posílit svůj tým v letních měsících. Výběr mezi DPP a DPČ závisí na typu práce, kterou potřebujete provést, a na množství hodin, které očekáváte, že brigádník odpracuje. S tímto znalostním základem můžete přijímat správná rozhodnutí, která pomohou vaší firmě prosperovat během léta a zároveň zajistit bezpečné a férové pracovní podmínky pro vaše zaměstnance.