zpět

Jak se bránit podvodným e-shopům

Online nakupování je pro malé a střední podnikatele často nezbytností, ale skrývá mnohá rizika. Jedním z nich jsou podvodné e-shopy, které vypadají důvěryhodně, ale mají za cíl získat peníze bez dodání zboží. Jak tyto podvodníky rozpoznat a co dělat, pokud jste se stali jejich obětí?

Podvodné e-shopy se tváří jako legitimní online obchody, ale jejich skutečným cílem je podvést zákazníky. V lepším případě vám zboží nedorazí vůbec, v horším případě dostanete padělek nebo nekvalitní produkt. Tyto obchody často neplní zákonné povinnosti, například ohledně ochrany osobních údajů či spotřebitelských práv.

Existuje několik znaků, které vám mohou pomoci rozpoznat podvodný e-shop. Absence kontaktních údajů je jedním z největších varovných signálů. Každý důvěryhodný e-shop by měl mít uvedenou fyzickou adresu, telefonní číslo a e-mailovou adresu. Chybějící nebo nesrozumitelné obchodní podmínky jsou také červenou vlajkou. Ty by měly být snadno dostupné a obsahovat informace o nákupu, reklamaci a vrácení zboží. Podezřele nízké ceny, které výrazně vybočují z průměru, mohou signalizovat podvod. Pokud e-shop nemá žádné recenze nebo jsou recenze velmi těžko dohledatelné, je to další důvod k obavám. Kvalitní e-shopy mají obvykle pozitivní zpětnou vazbu od zákazníků. Negativní recenze, které upozorňují na podvodné praktiky, jsou jasným varovným signálem. Texty plné chyb a překlepů naznačují, že web není profesionálně spravován. Kusé nebo neúplné popisy produktů také ukazují na to, že e-shop se nesnaží poskytnout zákazníkům všechny potřebné informace. Omezené platební metody, například pouze platba kartou, mohou být dalším znakem podvodu. Důvěryhodné obchody nabízejí více možností platby, včetně dobírky.

Riziko podvodu se zvyšuje u nových, neznámých obchodů bez historie nebo bez uvedení provozovatele. Zmatená skladba sortimentu, kdy e-shop nabízí širokou a nesourodou škálu produktů, je také podezřelá. Důvěryhodné obchody obvykle mají jasnou koncepci a zaměření. Kromě těchto varovných signálů je třeba dávat pozor také na nedostatečné zabezpečení webu. Legitimní e-shopy používají zabezpečené připojení (https) k ochraně citlivých údajů zákazníků. Podezřelé reklamy, například nevyžádané e-maily nebo pop-up reklamy, jsou dalším znakem podvodu. Tlak na rychlý nákup pomocí časově omezených nabídek a slev je taktika, kterou podvodníci často používají. Domény s podezřelou adresou, které se podobají známým značkám, ale obsahují drobné překlepy nebo odchylky, jsou také varovným signálem. E-shop, který často mění svůj název nebo design, může být pokusem podvodníků uniknout před negativními recenzemi nebo úřady. Absence informací o GDPR, což je zákonná povinnost, je další indikátor, že něco není v pořádku.

Pokud se stanete obětí podvodného e-shopu, může být odhalení identity majitele složité, ale ne nemožné. Použít můžete například stránku who.is, která dokáže zjistit, kdy byla doména zaregistrována a kdo je jejím vlastníkem. Někdy mohou být tyto informace skryté pomocí služeb na ochranu soukromí. Další možností je nástroj Wayback Machine, který umožňuje prozkoumat historii webové stránky. K vyhledání informací o umístění serveru, na kterém je e-shop hostován, můžete použít nástroje pro vyhledávání IP adres, jako je IPlocation. Nástroj Reverse IP lookup vám pak umožní zjistit, jaké další webové stránky jsou hostovány na stejné IP adrese. Pomoci může také banka, přes kterou jste provedli platbu. Rovněž můžete sdílet své zkušenosti online a najít další oběti podvodu. Pokud se škoda vyšplhá nad 10 000 korun, jedná se o trestný čin.
Pokud jste byli podvedeni, je nutné oznámit podvod na policii. Poskytněte jim veškeré důkazy, které máte k dispozici, jako jsou potvrzení objednávky, výpisy z bankovního účtu, veškerou komunikaci s e-shopem, informace o e-shopu, reklamy a důkazy o podvodném jednání. Policie má nástroje a zdroje, které vám mohou pomoci odhalit identitu podvodníka. Zároveň se mohou oběti nasčítat a s nimi i celková výše škody. Abyste zvýšili šance na úspěch, je dobré se obrátit na zkušeného advokáta. Ten vám může poskytnout odbornou pomoc při podání žaloby i trestního oznámení. Pokud je majitel e-shopu dohledatelný, máte šanci na vrácení peněz nebo náhradu škody.