zpět

Jak se vypořádat s haléřovou hrou obchodníků? Snížení DPH a jeho dopad na ceny potravin

15.1.2024

Od začátku roku 2024 se změnila sazba daně z přidané hodnoty (DPH) u některých potravin z 15 % na 12 %. Tento krok měl podle vlády zlevnit potraviny a zvýšit jejich dostupnost pro spotřebitele. Jak se ale projevilo snížení DPH na cenách v obchodech? A jak se máte jako zákazník zachovat, když se setkáte s cenami v haléřích? Jak se orientovat v nové situaci a jak nenaletět marketingovým trikům obchodníků?

Snížení DPH u potravin se týká především základních potravinářských výrobků, jako jsou mléko, maso, vejce, sýry, pečivo, ovoce a zelenina. U těchto výrobků by se měla projevit nižší daň snížením ceny o 2,6 %. To znamená, že pokud jste si před změnou koupili například litr mléka za 20 Kč, po změně by měl stát 19,48 Kč. Pokud byste si koupili kilogram jablka za 30 Kč, po změně by měl stát 29,22 Kč. A tak dále.

Avšak ne všechny potraviny podléhají snížení DPH. Některé potraviny, jako jsou nápoje, sladkosti, alkohol, tabák, krmivo pro zvířata nebo potraviny v restauracích, zůstávají na původní sazbě 15 % nebo dokonce na zvýšené sazbě 21 %. To znamená, že pokud jste si před změnou koupili například litr minerálky za 15 Kč, po změně by měl stát stejně. Pokud byste si koupili čokoládu za 25 Kč, po změně by měla stát 26,25 Kč.

Jak tedy poznat, které potraviny jsou zlevněné a které ne? Jedním z možných způsobů je sledovat ceny v haléřích. Některé supermarkety, jako například Billa, Albert nebo Globus, začaly uvádět ceny v haléřích, aby upozornily na snížení DPH. Takže pokud uvidíte na cenovce například 19,38 Kč, 16,46 Kč nebo 43,70 Kč, můžete si být jisti, že se jedná o zlevněný výrobek. Pokud uvidíte na cenovce například 20 Kč, 30 Kč nebo 50 Kč, můžete si být jisti, že se jedná o nezlevněný výrobek.

Je to ale opravdu tak jednoduché? Bohužel ne. Uvádění cen v haléřích je totiž také marketingový nástroj, kterým se obchodníci snaží ovlivnit vaše rozhodování. Psychologický efekt cen v haléřích spočívá v tom, že vám tyto ceny působí levněji, než kdyby byly zaokrouhlené na celé koruny. Například cena 19,38 Kč vám přijde výhodnější, než kdyby byla 20 Kč, i když je to jen rozdíl 62 haléřů. Tímto způsobem vás obchodníci mohou lákat k nákupu výrobků, které byste jinak nekoupili, nebo vám mohou nabídnout menší slevu, než by odpovídala snížení DPH.

Jak se tedy bránit haléřové hře obchodníků? Jednou z možností je porovnávat ceny v různých obchodech a sledovat jejich vývoj. Pokud si zapamatujete nebo si zaznamenáte, kolik jste za určitý výrobek platili před změnou DPH, můžete snadno zjistit, zda se cena skutečně snížila o 2,6 %, nebo zda je to jen zdání. Další možností je nakupovat podle svých potřeb a preferencí, a ne podle cenovek.

Pokud víte, co chcete koupit, a máte představu o tom, kolik za to chcete zaplatit, nenechte se ovlivnit haléřovými cenami, které vám mohou zkreslit vaše vnímání hodnoty výrobku. A konečně, můžete také využít možnosti platit bezhotovostně, například kartou nebo mobilem. Při bezhotovostní platbě se totiž ceny v haléřích nezaokrouhlují, a vy tak zaplatíte přesnou částku, která odpovídá ceně výrobku. Snížení DPH u potravin bylo jedním z opatření, kterým se vláda snažila zlevnit potraviny a zvýšit jejich dostupnost pro spotřebitele. Toto opatření se však dotklo jen některých potravin, a navíc vyvolalo haléřovou hru obchodníků, kteří se snaží ovlivnit vaše rozhodování cenami v haléřích. Aby jste se v této situaci neztratili a nenaletěli marketingovým trikům, je dobré porovnávat ceny v různých obchodech, nakupovat podle svých potřeb a preferencí, a platit bezhotovostně. Takto si můžete ušetřit nějaké peníze a zároveň si užít kvalitní potraviny.