zpět

Jak ukončení podnikání a registrace na úřadu práce ovlivní vaše další kroky

15.7.2024

Ukončení podnikání je velký krok, který může přinést řadu nejistot a otázek. Jaké jsou konkrétní kroky, které je třeba podniknout, pokud se rozhodnete svou živnost ukončit a přejít na úřad práce? Co od tohoto procesu očekávat a jaké výhody vám může úřad práce nabídnout?

Pokud ukončujete podnikání, úřad práce vám může pomoci s hledáním zaměstnání. Registrace do evidence zájemců o zaměstnání vám umožní hledat práci ještě před ukončením podnikání. Pokud jste již podnikání ukončili, registrujte se do evidence uchazečů o zaměstnání. Registrace zahrnuje předložení několika dokumentů, jako je zápočtový list nebo potvrzení o ukončení živnosti. Po dobu evidence můžete vykonávat tzv. nekolidující zaměstnání s omezeným výdělkem. Úřad práce má pravidla a podmínky, které je třeba dodržovat, jinak může dojít k vyřazení z evidence.

Pomoc úřadu práce při hledání zaměstnání
Pokud jste stále výdělečně činní, ale už nyní přemýšlíte o ukončení podnikání, můžete požádat o registraci do evidence zájemců o zaměstnání. Tato možnost vám umožňuje aktivně hledat práci ještě před tím, než oficiálně ukončíte svou živnost. Registraci můžete provést osobně na jakékoli pobočce úřadu práce nebo elektronicky prostřednictvím identity občana. Tento způsob je ideální, pokud chcete mít jistotu již sjednaného pracovního poměru před ukončením podnikání.

K registraci potřebujete pouze občanský průkaz a údaje o vašem vzdělání, odborných dovednostech a pracovních zkušenostech. Úřad práce se bude zajímat také o vaše zdravotní omezení, která by mohla ovlivnit vaše pracovní uplatnění. Výhodou této registrace je, že můžete začít hledat práci v novém místě, pokud plánujete stěhování.

Co je potřeba pro registraci do evidence uchazečů o zaměstnání

Pokud už jste podnikání ukončili, je třeba se zaregistrovat do evidence uchazečů o zaměstnání. Tato registrace vyžaduje více dokumentů než registrace zájemců o zaměstnání. Budete potřebovat doklad o ukončení zaměstnání (tzv. zápočtový list), pokud jste byli zaměstnancem, nebo doklad o ukončení živnosti, pokud jste podnikali jako OSVČ. Kromě toho je nutné předložit potvrzení o vyměřovacím základě od okresní správy sociálního zabezpečení a případně potvrzení o zdravotním omezení od lékaře.

Registrace se provádí na krajské pobočce úřadu práce podle místa vašeho bydliště. Kromě osobních údajů budete muset uvést také informace o poslední výdělečné činnosti, případné péči o děti do 15 let věku a individuální omezení související se zprostředkováním zaměstnání.

Omezení a povinnosti při vedení v evidenci uchazečů

Být veden v evidenci uchazečů o zaměstnání přináší několik omezení. Například, nemůžete být veden v evidenci, pokud pobíráte invalidní důchod 3. stupně, jste dočasně práce neschopní nebo pobíráte peněžitou pomoc v mateřství. Rovněž je nutné mít bydliště na území České republiky.

Možnost přivýdělku při evidenci

Během doby, kdy jste vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání, je možné si přivydělávat, ale pouze za určitých podmínek. Tento přivýdělek nesmí přesáhnout polovinu aktuální minimální mzdy, tedy v současné době 9450 Kč měsíčně. Přivýdělek musí být na pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti, nikoli na dohodu o provedení práce nebo jako samostatná výdělečná činnost. Uchazeč musí úřadu práce oznámit tuto činnost a pravidelně dokládat výši měsíčního výdělku.

Povinnosti uchazeče vůči úřadu práce

Uchazeči o zaměstnání mají vůči úřadu práce několik povinností. Musí se například dostavovat k jednáním na úřadu v určených termínech a řádně se omluvit v případě, že se nemohou dostavit. Pokud uchazeč nemůže plnit své povinnosti z důvodu nemoci nebo úrazu, je povinen to oznámit a doložit úřadu práce do 3 kalendářních dnů od vydání lékařského potvrzení. Rovněž je nutné hlásit změny údajů uvedených v žádosti o zařazení do evidence uchazečů do 8 kalendářních dnů.

Důvody pro vyřazení z evidence

Úřad práce může uchazeče vyřadit z evidence, pokud přestane splňovat stanovené podmínky nebo neplní své povinnosti. To zahrnuje neplnění povinností bez vážných důvodů, vykonávání nelegální práce, odmítnutí vhodného zaměstnání nebo rekvalifikace či nesoučinnost při tvorbě individuálního plánu. Rovněž je možné být vyřazen, pokud uchazeč odmítne vyšetření zdravotního stavu.

Ukončení podnikání a přechod na úřad práce může být komplikovaný proces, ale s dobrým plánováním a využitím nabízené podpory lze tuto změnu zvládnout efektivně.