zpět

Jak vydražit iPhone nebo MacBook od Finanční správy ČR

Léto 2024 přináší jedinečnou příležitost pro malé a střední podnikatele, kteří chtějí získat kvalitní Apple produkty za zlomek jejich tržní ceny. Finanční správa ČR ve spolupráci s Celní správou ČR spouští online dražby zabavených iPhonů a MacBooků, které byly odhaleny během kontrolních akcí zaměřených na nezdaněné dovozy. Jaké možnosti se tedy nabízí?

Dražby za třetinové ceny

Finanční správa ČR zahajuje v létě online dražby různých modelů iPhonů a MacBooků, které byly zabaveny během kontrolních akcí zaměřených na daňové úniky. Cílem těchto akcí je potírat nezdaněné dovozy zboží, které se dostává na trh EU bez zaplacení daní. Hodnota zabaveného elektronického zboží přesáhla 5 milionů korun. Nyní jsou tyto produkty dostupné v dražbě za zhruba třetinové ceny oproti jejich běžné tržní hodnotě. Vyvolávací cena některých iPhonů začíná již na 6 000 Kč.

Pro podnikatele to znamená možnost výrazně ušetřit na nákupu kvalitní elektroniky pro své zaměstnance nebo provozovny. Obchodní firmy či jiné malé a střední podniky mohou využít této příležitosti k modernizaci svého vybavení.

Jak se zúčastnit dražby

Účast v dražbě je možná pro každého, kdo se zaregistruje do aplikace APED (Aplikace pro elektronické dražby). Proces registrace zahrnuje online vyplnění žádosti a ověření identity. Identitu je možné ověřit pomocí datové schránky, uznávaným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím služby NIA ID či bankovní identity. Alternativně lze identitu ověřit osobně na finančním úřadu. Aplikace APED od svého spuštění v roce 2019 zaznamenala přes pět tisíc uživatelů a proběhlo v ní více než 2 400 dražeb, které vynesly celkem 446 milionů korun.

Pro podnikatele je tento proces zvláště výhodný, neboť většina firem již disponuje datovou schránkou nebo elektronickým podpisem, což usnadňuje registraci.

Na co si dát pozor

Při dražbě je důležité si uvědomit, že konečná cena vydraženého zboží neobsahuje DPH. Vydražitel je povinen navýšit úhradu nejvyššího dražebního podání o DPH ve výši 21 %, jak je stanoveno zákonem o DPH. Výherce dražby musí produkt vyzvednout nejpozději do 30 dnů od úhrady nejvyššího dražebního podání po dohodě se správcem daně.

Pro podnikatele je rovněž důležité zohlednit náklady na DPH při plánování rozpočtu na nákup zabaveného zboží, aby nebyli překvapeni konečnou cenou.

Produkty v dražbě
Dražby začínají 9. července a budou probíhat po celé prázdniny. Mezi nabízenými produkty jsou například nejnovější modely iPhonů a MacBooků.

Pro ukázku, 9. července budou k dispozici: Apple iPhone 15 PRO MAX 256 GB Natural Titanium s vyvolávací cenou 11 167 Kč. Apple MacBook Air 13,3", 256 GB SSD s vyvolávací cenou 7 834 Kč.

Zajímavosti a praktické tipy
Aplikace APED se v posledních dnech potýkala s technickými problémy kvůli velkému zájmu o produkty značky Apple. Finanční správa ČR však ujišťuje, že na registraci do aplikace je dostatek času. První dražba proběhne až 9. července 2024, což dává zájemcům možnost se včas a pohodlně registrovat.

Podnikatelé by měli rovněž zvážit možnost sdílení informací o dražbách se svými zaměstnanci nebo obchodními partnery, aby maximalizovali svůj potenciál úspěchu v dražbě.

Dražby zabavených Apple produktů představují jedinečnou příležitost, jak získat špičkovou elektroniku za zlomek ceny. Proces je dostupný pro každého podnikatele, který splní registrační požadavky a ověří svou identitu. Díky této možnosti mohou firmy výrazně ušetřit na nákladech na elektroniku a zároveň přispět k navrácení peněz z daňových úniků zpět do státního rozpočtu. Pokud máte zájem o kvalitní Apple produkty za výhodné ceny, neváhejte a využijte této příležitosti.