zpět

Japonská inflace zrychluje a zvyšuje šance na zvýšení sazeb

21.6.2024

Roční míra spotřebitelské inflace v Japonsku zrychlila na 2,8 % z dubnových 2,5 %. Výsledek výrazně překonal očekávání trhu.

Tento nárůst signalizuje pokračující cenové tlaky v japonské ekonomice, která se zotavuje z dlouhodobé deflační fáze. Tempo růstu spotřebitelských cen zrychlilo kvůli vyšším cenám energií, zejména pak elektřiny, která meziročně stoupla o více než 14 %. To bylo způsobeno zásahy japonské vlády, která implementovala v posledních měsících několik klíčových změn na podporu obnovitelných zdrojů energie, které měly významný dopad na tamní energetický sektor a tím i na růst inflace. Ceny potravin a dalších základních komodit také v posledních měsících výrazně vzrostly a přispěly tak k celkovému nárůstu cenové hladiny.

Guvernér Kazuo Ueda na posledním zasedání ponechal otevřenou možnost zvýšení sazeb a na tiskové konferenci poznamenal, že takový krok by mohl v případě nepříznivých dat přijít v červenci. Japonský jen vůči americkému dolaru po zveřejnění dat začal oslabovat, aktuálně se obchoduje pod hladinou 159 USDJPY.