zpět

Japonský jen nejslabší za 38 let

27.6.2024

Japonská měna byla včera večer proti dolaru nejslabší od roku 1986. Za poslední rok proti dolaru odepsala 11 % své hodnoty. Proč měna třetí největší světové ekonomiky tak zásadním způsobem oslabuje?

Japonský jen včera okolo 22:00 SEČ oslabil až na 160,87 USDJPY, což je pro měnu země vycházejícího slunce nejslabší hodnota od roku 1986. Poté získal zpět menší část ztrát po vystoupení ministra financí Šuniči Suzukiho, který vydal své další varování před prudkými pohyby měny. Zopakoval, že náhlé jednostranné pohyby jenu jsou nežádoucí a že úřady v případě potřeby přijmou příslušná opatření. Jen v červnu zatím jen vůči dolaru ztratil zhruba 2 % a rozšířil tak svůj meziroční pokles na téměř 11 %. Hůře si v meziročním vyjádření z významnějších ekonomik vedou proti americkému dolaru pouze turecká lira, chilské peso a brazilský real.

Proč vlastně japonská měna tak zásadním způsobem ztrácí? Hodnota měny dané země roste a klesá ve vztahu k měnám jiných zemí v souladu se zákony nabídky a poptávky. V případě jenu se ho investoři už řadu měsíců raději zbavují kvůli podstatnému rozdílu v úrokových sazbách mezi Japonskem a Spojenými státy. Zatímco referenční úroková sazba amerického Federálního rezervního systému (Fed) je v současné době stanovena na 5,25-5,50 %, základní sazba japonské centrální banky (BOJ) činí pouze 0-0,1 %. Proč pak držet v zásadě neúročený japonský jen, když můžete mít ve svém portfoliu hlavní světovou měnu s mnohonásobně vyšším zhodnocením. Čím více investoři prodávají jen, tím více klesá jeho hodnota, což investory podněcuje k dalším prodejům v rámci sebeudržujícího se cyklu.

O ztrátách jenu se píše především v několika posledních měsících, ale ve skutečnosti se jedná o dlouhodobý trend. Ačkoli je pokles jenu především v poslední době obzvláště výrazný, měna klesá nepřetržitě od začátku roku 2021. Za poslední tři roky japonská měna ztratila více než třetinu své hodnoty! Zatímco ostatní země zvýšily úrokové sazby, aby zkrotily inflaci, která prudce vzrostla během pandemie COVID-19, Japonsko udržovalo výpůjční náklady na nejnižší úrovni ve snaze dostat ekonomiku z dlouhodobé stagnace známé jako "ztracená desetiletí" (The lost decades). Přestože japonská centrální banka minulý měsíc poprvé po 17 letech zvýšila základní úrokovou sazbu, úročení jenu je ve srovnání nejen s dolarem, ale i eurem či britskou librou pro investory nezajímavé.

Slabá měna má pro ekonomiku smíšené dopady. Oslabení japonského jenu samozřejmě pomohlo zvýšit zisky vývozců tím, že jejich výrobky jsou pro zahraniční odběratele levnější. Tento jev důvěrně „známe“ z doby devizových intervencí ČNB v letech 2013 – 2017. Pokles jenu také do určité míry podpořil rekordní příliv zahraničních turistů, jen v březnu tohoto roku zemi navštívilo 3,1 milionu návštěvníků, jejichž výdaje pomáhají podporovat místní podniky. Propad jenu na druhou stranu zvýšil náklady na dovoz, zejména potravin a pohonných hmot, což zatěžuje rozpočty domácností. Výhodu klesajícího jenu pro vývozce tlumí také skutečnost, že mnoho velkých japonských společností realizuje značnou část svých operací v zahraničí.

Důvodem zásadních ztrát jenu je také fakt, že tamní centrální banka Bank of Japan zaujala při normalizaci své měnové politiky výrazně umírněnější přístup, než trhy očekávaly. Centrální banka však naznačila, že by mohla zvýšit úrokové sazby na svém příštím zasedání posledního července, a také oznámila, že příští měsíc zveřejní plán na ukončení programu nákupu dluhopisů. Mezitím dnes v noci zveřejněný údaj ukázal, že maloobchodní tržby v Japonsku v květnu meziročně vzrostly o 3 %, čímž zrychlily svůj růst z vzestupně revidovaných 2,4 % v dubnu a výrazně překonaly tržní očekávání 2% růstu.

Bank of Japan se 1. května neúspěšně pokusila zamezit jenu v dalších ztrátách, když na jeho podporu intervenovala. Dle údajů zveřejněných v The Japan Times mohli japonští představitelé na podporu tamní měny vynaložit přibližně 3,66 bilionu jüanů (23,59 miliardy USD). Že šlo o neúspěšný pokus je vidět i na tom, že tato intervence proběhla na kurzu cca 157 USDJPY.