zpět

Je daňová kontrola strašákem? Ne, když jste připraveni!

17.6.2024

Daňová kontrola. Dvě slova, která dokážou způsobit v podnikatelském světě nezanedbatelný rozruch a nepokoj. Nikdo z nás nemá rád kontrolu. A představa, že úředník nám bude zkoumat každou fakturu, každý účet a každé číslo v našich daňových přiznáních, není zrovna uklidňující. Ale co když bychom to přestali vnímat jako prokletí a začali chápat jako příležitost? Ano, možná to zní trochu utopicky, ale vědomí, jak celý proces probíhá a jak se mu správně postavit, může být klíčem k úspěchu a klidnému spánku.

Finanční úřad může provést kontrolu kdykoli, a to i bez udání důvodu. Nejčastěji se ale zaměřuje na firmy, u kterých se domnívá, že nesplňují daňové povinnosti. 

Může jít o firmy, které:Uplatňují nadměrné odpočty DPH
Dlouhodobě vykazují daňovou ztrátu
Mají nestálé hospodářské výsledky

Neplní své daňové povinnosti (např. neodvádějí daně, nepodávají daňová přiznání)

Nepodceňujte "vyhledávací činnost"
Než se kontrolor objeví u vašich dveří, s největší pravděpodobností už o vás bude leccos vědět. Finanční úřad má totiž přístup k obrovskému množství dat. Kromě vašich daňových přiznání může sledovat i kontrolní hlášení, doklady o vývozu a dovozu zboží, exekuce, platby za zdravotní a sociální pojištění a další.

Na nejasnosti může finanční úřad upozornit i jiný úřad, ať už je to správa sociálního zabezpečení, celní správa, nebo i obecní úřad. A samozřejmě může přijít podnět čili udání prakticky od kohokoli.

Jak probíhá daňová kontrola?

O zahájení kontroly vás bude informovat dopisem, ve kterém bude uvedeno datum a čas kontroly a požadované podklady. Kontrola se může uskutečnit ve vašich firemních prostorách, na pobočce finančního úřadu, nebo v místě, které je vzhledem k účelu kontroly nejvhodnější.

Kontrolor si od vás vyžádá požadované podklady a může se vás ptát na otázky týkající se vašeho podnikání. Máte právo být přítomni u všech úkonů kontroly a klást kontrolorovi otázky. Kontrolor má právo provést místní šetření, tzn. vstoupit do vašich firemních prostor a prohlédnout si je.

Co od vás kontrolor může chtít?

Kontrolor si může vyžádat nejrůznější dokumenty, a to nejen účetnictví. Zajímat ho můžou i smlouvy, faktury, bankovní výpisy, interní směrnice a další. Pokud máte dokumenty v pořádku, kontrola by měla dopadnout bez problémů.

Na co se připravit?
Měli byste mít v pořádku veškeré účetní doklady a další dokumenty související s vašimi daňovými povinnostmi.

Je vhodné se obrátit na daňového poradce, který vám pomůže s přípravou na kontrolu.Můžete zmocnit jinou osobu, aby vás při kontrole zastupovala.
Seznamte se s průběhem kontroly a svými právy a povinnostmi.
Mějte po ruce všechny požadované podklady.

Buďte s kontrolorem zdvořilí a ochotní spolupracovat.

Co dělat, když nesouhlasíte s výsledky kontroly?
Můžete se proti zprávě o kontrole vyjádřit písemně.
Pokud vám bude doměřena daň, můžete podat odvolání.
V případě sporu se můžete obrátit na soud.
Tipy, jak se vypořádat s daňovou kontrolou:

Mějte své dokumenty v pořádku. To je nejdůležitější krok, abyste se vyhnuli zbytečným problémům. Veškeré účetní doklady, faktury, smlouvy a další dokumenty ukládejte na bezpečném místě a dbejte na jejich řádnou archivaci. Dodržujte lhůty pro uchování dokumentů a v případě potřeby je digitalizujte.

Spolupracujte s kontrolorem. Kontrola bude probíhat hladčeji, pokud s kontrolerem budete spolupracovat. Buďte zdvořilí, ochotní a odpovídejte na jeho otázky pravdivě a srozumitelně. Nebojte se klást otázky, pokud něčemu nerozumíte.

Nebojte se bránit. Pokud s výsledky kontroly nesouhlasíte, máte právo se proti nim odvolat. Neváhejte se obrátit na daňového poradce, který vám pomůže s podáním odvolání a ochranou vašich práv.

Daňová kontrola není zrovna příjemná záležitost, ale s přiměřeným přípravou a znalostí vašich práv a povinností, můžete tento proces zvládnout s minimálním stresem a obavami. Buďte připraveni, buďte organizovaní a nebojte se požádat o pomoc, pokud ji budete potřebovat. A pamatujte si, že i z nejhorší situace lze vyjít se zvednutou hlavou, pokud víte, jak na to.

Časté otázky a odpovědi
Jak dlouho trvá daňová kontrola?

Délka kontroly závisí na rozsahu předložených dokumentů a délce zdaňovacího období. Kontrola tak může trvat od několika hodin až po několik dní, v ojedinělých případech i déle.

Jak daleko do minulosti může daňová kontrola sahat?
Podle daňového řádu se doklady vyžadují nejdéle za dobu tří let. Tato lhůta může být za určitých podmínek prodloužena, avšak nesmí přesáhnout 10 let.

Jaké účetní doklady se nejčastěji kontrolují při kontrole daně z příjmů?

Kontrola se zaměřuje na různé aspekty účetnictví, nejčastěji na:

Oprávněnost odpisů: Kontrolor posuzuje, zda odpisy majetku probíhají v souladu s platnými předpisy a zda odpovídají jeho reálné hodnotě.

Účtování nákladů a výnosů: Kontrola ověřuje, zda jsou náklady a výnosy správně zařazeny do účetnictví a zda odpovídají skutečným výdajům a příjmům.
Správnost účtování: Kontrolor prověřuje, zda je účetnictví vedeno v souladu s platnými předpisy a zda jsou všechny účetní operace správně podloženy.
Kromě výše uvedených oblastí se kontrola může zaměřit i na další aspekty účetnictví, jako jsou například zásoby, pohledávky a závazky. Rozsah kontroly je vždy vymezen v oznámení o zahájení kontroly.