zpět

Je libo Macronku?

17.6.2024

Z USA dorazily předběžné odhady spotřebitelské důvěry. Inflaci ve Francii nikdo neřeší, do popředí se dostaly předčasné volby.

Po týdnu bohatém na makroekonomické zprávy jsme se dočkali relativně klidného pátku. Z Michiganské univerzity dorazil předběžný odhad spotřebitelské důvěry zveřejňovaný na pravidelné měsíční bázi. Podle předběžných odhadů mělo dojít ke zvýšení sentimentu z květnových 69,1 na 72 bodů, tenhle snový scénář ale nenastal. Spotřebitelská důvěra klesla na 65,6 bodu a o jednu desetinu si pohoršila inflační očekávání ve střednědobém horizontu. Do toho tu máme doprovodné komentáře některých z představitelů Fedu, kdy se neustále na něco čeká… Eurodolaru v pátek kraloval dolar, posunul se na 1,066 EURUSD.

Z Francie po ránu dorazily údaje o konečné inflaci za květen, výsledky se nakonec neukázaly tak optimistické, jako původní odhady z dubna. Meziroční míra inflace zde mírně vzrostla na 2,3 procenta. Finální čísla jsou jen o chlup horší než předběžné výsledky. Upřímně si myslím, že kosmetická úprava inflace stejně nikoho moc nezajímá. Francie se otřásá poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron po prohraných eurovolbách vyhlásil předčasné parlamentní volby. Koruna sbírala ztráty jak proti euru 24,77 EURCZK, tak proti americkému dolaru 23,20 USDCZK.

Očekávané události