zpět

Jeden z vedoucích představitelů společnosti Lidl vede 500 milionovou transakci na podporu německého start-upu s umělou inteligencí

7.11.2023

Investice společnosti Aleph Alpha zahrnují granty na výzkum, kapitálové vstupy a dohody o spolupráci na společném rozvoji podnikání

Mezi těmi, kdo přispěli více než 500 miliony dolarů německému startupu Aleph Alpha, jsou i majitelé potravinářského řetězce Lidl, kteří doufají, že vydělají na celosvětovém náporu v této oblasti.

Za transakcí stojí skupina Schwarz Group, která vlastní Lidl a ro zvíjí novou IT divizi, ve spojení s centrem umělé inteligence umístěným v Heilbronnu, městě na jihozápadě Německa, které společně založila nadace založená Dieterem Schwarzem, zakladatelem Lidlu.

Podle prohlášení společnosti Aleph Alpha je mezi dalšími investory divize venture kapitálu společnosti Bosch, která je největším dodavatelem automobilových dílů v Evropě.

Společnost Aleph Alpha, jeden z nejznámějších evropských start-upů specializujících se na generativní umělou inteligenci (software, který dokáže vytvářet složité texty, obrázky nebo počítačový kód napodobující lidské schopnosti), byla založena v roce 2019.

Ale vzhledem k tomu, že do oblasti generativní umělé inteligence významně investují konkurenti, jako je OpenAI podporovaná společností Microsoft, Google a mateřská společnost Meta, která je součástí Facebooku, může mít německý start-up potíže prosadit se na stále přeplněnějším trhu.

Společnost Aleph Alpha, která má zhruba 70 zaměstnanců, se chce odlišit poskytováním transparentního softwaru, bezpečnosti a ochrany dat klientům, včetně těch z citlivých odvětví, jako je zdravotnictví a prosazování práva. Získala již téměř 28 milionů eur.

Podle lidí obeznámených s transakcí je asi 25 % financování zajištěno kapitálovou investicí, zbývající prostředky pocházejí z výzkumných grantů a dohod o spolupráci při rozvoji podnikání, které nesníží hodnotu pro akcionáře. Uvedli také, že transakce ocení vlastní kapitál společnosti Aleph Alpha na přibližně 500 milionů eur.

Skupina Schwarz, největší nekotovaná na burze rodinná společnost na světě, zaměstnává po celém světě 575 000 lidí a její diskontní prodejny Lidl generují roční tržby ve výši 154 miliard eur. Rozšířila se však také do oblasti IT služeb, výroby potravin a recyklace. Schwarz Digits, samostatná divize, která poskytuje služby jak externím klientům, tak i zbývajícím provozům Schwarz, vznikla v září spojením nabídky cloudových služeb a kybernetické bezpečnosti.

V letošním roce Dieter Schwarz podpořil Innovation Park Artificial Intelligence, centrum v Heilbronnu, které doufá, že se stane největším klastrem umělé inteligence v Evropě. Toto centrum je rovněž financováno spolkovou zemí Bádensko-Württembersko.

Andre Retterath, člen představenstva společnosti Aleph Alpha a partner společnosti Earlybird, která se zabývá venture kapitálem, prohlásil, že "hotovost je nezbytná, ale nestačí". Podle něj aliance zajistí podniku "distribuci na trh, přístup k talentům a výpočetní technice". Kolo financování německého start-upu v roce 2021 vedla společnost Earlybird.

Aleph Alpha vidí v příštích 12 až 24 měsících příležitost, během níž budou podniky testovat a rozhodovat se, který software umělé inteligence chtějí používat, a proto chce urychlit svou expanzi. Společnost Aleph Alpha zdůraznila svou nezávislost, přestože někteří její konkurenti navázali úzké obchodní vazby s největšími technologickými společnostmi.

Podle prohlášení jsou mezi dalšími investory v konsorciu, které zahrnuje také německou softwarovou společnost SAP a IT společnost Hewlett Packard Enterprise, stávající sponzoři a společnost Burda Principal Investments, která se zabývá venture kapitálem. Již dříve společnost podpořily společnosti UVC Partners, LEA Partners, 468 Capital, Cavalry Ventures a Lakestar.