zpět

Julian Assange je na svobodě a krypto mírně stoupá

25.6.2024

Julian Assange, spoluzakladatel WikiLeaks, je konečně svobodným mužem po dlouhém právním boji, který ho udržoval téměř sedm let ve velvyslanectví Ekvádoru v Londýně. K tomu strávil dalších pět let ve vězení ve Spojeném království. Podle zpráv se nyní Assange dohodl s americkým ministerstvem spravedlnosti a opustil Spojené království soukromým letadlem.

Assangeův případ se stal symbolem boje za svobodu informací a proti vládnímu utajování. Jeho činy vyvolaly celosvětovou diskusi o tom, kde leží hranice mezi veřejným právem na informace a národní bezpečností. Zastánci Assange tvrdí, že jeho pronásledování je politicky motivované a že jednal v zájmu veřejnosti, zatímco jeho kritici tvrdí, že jeho činy ohrozily životy a národní bezpečnost.
Zakladatel WikiLeaks míří do USA k vynesení rozsudku

Assangeovy právní problémy začaly, když WikiLeaks zveřejnilo utajované dokumenty, které poskytla whistle-blowerka Chelsea Manningová. Manningová čelila obviněním souvisejícím s těmito úniky, ale její trest byl zmírněn prezidentem Obamou v roce 2013. Assange však hledal azyl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, aby se vyhnul vydání na základě podobných obvinění. Nakonec porušil podmínky kauce, což vedlo k jeho zatčení ve Spojeném království.

Během svého pobytu na velvyslanectví Assange žil v izolaci a trpěl zdravotními problémy. Jeho pobyt na velvyslanectví byl plný napětí a nejistoty, neboť Ekvádor čelil mezinárodnímu tlaku, aby Assange vydal. Nakonec došlo k změně vlády v Ekvádoru, což vedlo k ukončení jeho azylu a následnému zatčení britskou policií.

Detaily dohody s americkým ministerstvem spravedlnosti zatím nejsou veřejně známé, ale podle zpráv bude Assange odsouzen na Saipanu, hlavním městě Severních Mariany, amerického protektorátu. Tento krok je vnímán jako snaha minimalizovat mediální pozornost a veřejné protesty, které by mohly provázet proces ve Spojených státech.

Je zajímavé, že by měl obdržet pětiletý trest, což mu de facto umožní okamžité propuštění, protože již ve Spojeném království odseděl pět let ve vězení.
Kryptoměny sehrály klíčovou roli ve financování Assangeovy právní obrany
Dějiny WikiLeaks by nebyly úplné bez zmínky o aktivní roli, kterou sehrály kryptoměny. Assange sám uznal tuto spojitost v rozhovoru z roku 2014, kde uvedl, že Bitcoin a WikiLeaks hrály klíčovou roli ve vzájemném přežití.

WikiLeaks zpočátku odmítalo přijímat dary v Bitcoinu (BTC), aby ochránilo tuto ceněnou kryptoměnu před vládním dohledem. Když však firma čelila finančním omezením, přijala Bitcoin, což jí poskytlo potřebné financování a zároveň posílilo legitimitu digitální měny.

Assangeova závislost na kryptoměnách se později rozšířila i mimo dary. V roce 2017, během fám o jeho smrti, použil nejnovější hash bitcoinového bloku, aby informoval o svém zdraví. Kromě toho jeho právní obrana zahrnovala použití decentralizované autonomní organizace (DAO) k získávání finančních prostředků. V roce 2022 DAO získalo přes 16 500 Etheru, což tehdy představovalo více než 38 milionů dolarů.

Podpora kryptoměnové komunity byla pro Assange zásadní. Jeho příběh ukazuje, jak technologie a digitální měny mohou sloužit jako nástroj odporu proti finančním a politickým tlakům. Assangeův případ inspiroval mnoho aktivistů a technologických inovátorů k hledání nových způsobů, jak zajistit svobodu informací a ochranu lidských práv v digitálním věku. Tento příběh zároveň posílil povědomí o významu blockchainových technologií pro globální hnutí za transparentnost a spravedlnost.