zpět

Kartel používá kryptoměny k nákupu fentanylu

21.6.2024

Kriminální organizace v Mexiku používají několik populárních digitálních aktiv k nákupu surovin potřebných k výrobě drogy fentanyl, uvádí FinCEN, síť pro vynucování finančních zločinů ministerstva financí USA, která ve čtvrtečním poradním oznámení upozornila na používání Bitcoinu a dalších tokenů. Ministerstvo financí USA prostřednictvím své sítě pro vynucování finančních zločinů vydalo aktualizované doporučení americkým finančním firmám, aby byly opatrné na nezákonný obchod s fentanylem, včetně používání určitých kryptoměn.

Kriminální organizace v Mexiku čím dál více využívají kryptoměny k financování své nelegální činnosti. Podle aktualizovaného oznámení FinCEN kartely nakupují chemikálie pro výrobu fentanylu a výrobní zařízení od čínských dodavatelů a platí za ně pomocí digitálních aktiv včetně bitcoinu (BTC), etheru (ETH), monera (XMR) a tetheru (USDT). Tyto platby, často prováděné prostřednictvím sekundárních zprostředkovatelů peněžních převodů, končí v peněženkách čínských dodavatelů hostovaných u kryptofirem. Tento trend ukazuje, jak se kartely přizpůsobují a využívají moderní technologie k obcházení tradičních finančních systémů, které jsou více regulovány a sledovány.

Nová varování FinCEN, která aktualizují doporučení z roku 2019, odrážejí problémy, které již vyvstaly v případech sankcí a kriminality vedených americkými úřady. V říjnu ministerstvo spravedlnosti USA obvinilo osm čínských společností z nelegální výroby drog, distribuce a prodeje chemikálií pro výrobu drog. Tyto společnosti hrály klíčovou roli v dodavatelském řetězci fentanylu, přičemž platby za suroviny často probíhaly prostřednictvím kryptoměn. Tento případ zdůrazňuje rostoucí propojení mezi kryptoměnovými transakcemi a globálními obchodními řetězci pro nelegální drogy, což představuje významnou výzvu pro mezinárodní orgány činné v trestním řízení.

V říjnu ministerstvo spravedlnosti USA obvinilo osm čínských společností z nelegální výroby drog, distribuce a prodeje chemikálií pro výrobu drog. Předávkování fentanylem se stalo hlavní příčinou úmrtí pro věkovou skupinu 18-45 let v USA. Chemikálie používané k výrobě této nebezpečné drogy často pocházejí z Číny a putují přes několik hranic na cestě k americkým uživatelům syntetického opiátu, který je podle americké správy pro vymáhání drogových zákonů (DEA) 100 krát silnější než morfin. Tyto případy ukazují, jak je důležité sledovat a regulovat kryptoměnové transakce, které mohou usnadňovat nelegální obchodní činnosti na mezinárodní úrovni.

Tento trend vyvolává vážné obavy nejen o veřejné zdraví, ale také o národní bezpečnost. FinCEN zdůrazňuje, že finanční instituce musí být ostražité a proaktivní při identifikaci a hlášení podezřelých aktivit spojených s kryptoměnami, které mohou být využívány k financování nelegálních aktivit. Efektivní mezinárodní spolupráce a koordinace mezi regulačními orgány je klíčová pro řešení této rostoucí hrozby a ochranu veřejného zdraví a bezpečnosti.

Účinná mezinárodní spolupráce a koordinace mezi regulačními orgány je klíčová pro řešení této rostoucí hrozby a ochranu veřejného zdraví a bezpečnosti. Americká agentura FinCEN zdůrazňuje potřebu zvýšené ostražitosti a proaktivního přístupu finančních institucí při identifikaci a hlášení podezřelých aktivit spojených s kryptoměnami. Pouze tak bude možné efektivně čelit nelegálním činnostem, které ohrožují nejen ekonomiku, ale i životy mnoha lidí po celém světě.