zpět

Kde najít finanční jistotu

7.10.2024

Mikro a malé podniky tvoří drtivou většinu českých firem. Přes jejich klíčovou roli v ekonomice se však často setkávají s nedostatkem podpory a přístupem k financím. Pokud by podnikatelé přestali generovat příjmy, zhruba pětina z nich by neměla dostatečné finanční prostředky na pokrytí provozních nákladů. Tato situace vytváří tlak na podnikatele, kteří musí být připraveni čelit nenadálým komplikacím, ale zároveň mají omezené možnosti financování. I přesto, že externí financování může být cestou k růstu, mnoho podniků ho nevyužívá.

Je potřeba zdůraznit, že mikro- a malé podniky (dále jen SME) představují 99 % všech firem v Česku a zaměstnávají téměř polovinu pracujících. To znamená, že každá krize nebo výzva, které tyto podniky čelí, se výrazně odrazí na celé ekonomice. Přestože jsou tito podnikatelé zásadní pro hospodářství, často nemají přístup k dostatečné institucionální podpoře.

Výzvy ve financování

Ačkoliv finanční stabilita je pro malé firmy zásadní, překážky v přístupu k financím zůstávají vysoké. Mikro- a malé firmy mají omezený přístup k úvěrům a jiným finančním produktům, což může být způsobeno jejich opatrností nebo nedostatečnou informovaností. Více než třetina podnikatelů odmítá úvěry z obavy před zadlužením. Čtvrtina podnikatelů si však uvědomuje potenciální přínosy úvěrů, když uvádí nárůst příjmů po jejich získání. Úvěr, který by zajistil provozní náklady nebo umožnil investice do růstu, může být jedním z klíčových kroků ke stabilitě.

Podle dostupných dat je zájem o externí financování mezi podnikateli nízký. Ačkoli se o soukromé financování pokusila jen čtvrtina firem, 55 % těch, které uspěly, hlásí zvýšení příjmů. Úspěšní žadatelé o úvěr tak mohou výrazně posílit svou finanční pozici. Avšak vysoké úrokové sazby, nedostatečné výše úvěrů a přísné požadavky na ručení představují pro mnohé malé podniky neúnosné bariéry.

Jak řešit problémy s úvěry?

SME by měly zvážit všechny dostupné možnosti financování. Tradiční bankovní úvěry jsou sice nejčastěji využívaným zdrojem financování, ale nejsou vždy ideální. Podnikatelé by se měli více zaměřit na moderní formy financování, jako jsou crowdfundig nebo kapitálové investice. Navíc je důležité nezapomínat na možnosti veřejného financování. I když je zájem o státní podporu mezi malými podniky o něco vyšší než o soukromé financování, stále se ukazuje, že většina podniků tento typ pomoci nevyužívá.

Jedním z hlavních problémů je složitá administrativa. SME často nemají dostatečné kapacity na to, aby se samy vypořádaly s požadavky spojenými s žádostí o veřejné financování. To je třeba změnit. Zjednodušení procesů a přehlednější komunikace s úřady by mohly pomoci snížit administrativní zátěž a zvýšit ochotu malých podnikatelů využívat dostupné prostředky.

Vyšší informovanost, lepší rozhodnutí

Další překážkou pro SME je nedostatek informací o možnostech financování. Výzkumy ukazují, že povědomí o finančních produktech a službách mezi malými podnikateli je nízké. Zatímco bankovní úvěry jsou poměrně dobře známé, jiné formy financování, jako například státní podpora, nebankovní úvěry nebo kapitálové investice, jsou často pro podnikatele neznámé.

Aby byly SME schopny růst a prosperovat, je nezbytné, aby podnikatelé měli přístup ke správným informacím o dostupných finančních nástrojích. Například státní podpora, pokud by byla lépe dostupná a méně komplikovaná, by mohla výrazně přispět ke stabilizaci těchto firem. Na druhé straně, využívání moderních online nástrojů pro získávání financí, jako jsou crowdfundingové platformy, by mohlo otevřít nové možnosti, jak zajistit růst i pro firmy, které nemají přístup k tradičním úvěrovým produktům.

Finanční plánování jako základ úspěchu

Pro SME je klíčové mít plán pro případ krize. Finanční rezerva, která by pokryla nenadálé výdaje nebo období bez příjmů, je pro přežití na trhu nezbytná. Firmy, které nemají takovou rezervu, se mohou dostat do problémů, pokud by se jejich příjmy z jakéhokoliv důvodu snížily nebo zastavily. Podnikatelé by proto měli pravidelně prověřovat svou finanční situaci a uvažovat o možných rizicích, která by mohla jejich podnikání ohrozit.

Zároveň by měli zvážit, zda je pro ně externí financování vhodné a jaké jsou jeho výhody. Úvěr může být nejen prostředkem k přežití, ale i nástrojem k růstu. V době, kdy je konkurence na trhu stále tvrdší, je nutné hledat nové způsoby, jak posílit svou finanční pozici a zajistit si stabilní budoucnost.

SME čelí mnoha výzvám, a jednou z největších je přístup k financím. Přestože externí financování může být riskantní, úspěšné využití úvěrů může výrazně přispět k růstu podniku. Podnikatelé by neměli podceňovat důležitost finančního plánování a informovanosti o dostupných finančních nástrojích. Moderní formy financování, jako jsou crowdfunding nebo kapitálové investice, mohou být klíčem k dalšímu rozvoji a prosperitě mikro- a malých podniků.