zpět

Klíčové změny v systému veřejného zdravotního pojištění

20.5.2024

Představte si situaci: trpíte chronickým onemocněním a vaše léčba je závislá na dostupnosti určitých léků. Nedávno jste se doslechli, že systém veřejného zdravotního pojištění v České republice prochází zásadními změnami, které by mohly ovlivnit vaše léčebné možnosti. Jaké konkrétní změny vás čekají a jak se na ně připravit?

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má nabýt účinnosti od 1. ledna 2026, přináší řadu změn zaměřených na zlepšení dostupnosti a kvality zdravotní péče. Podívejme se blíže na některé klíčové aspekty a jejich dopady.

Regulace cen a úhrad léčiv

Ministerstvo zdravotnictví se zaměřilo na urychlení procesu schvalování nových indikací léčivých přípravků. Držitelé rozhodnutí o registraci mohou nyní zahájit nové řízení o stanovení ceny či úhrady léku, i když již probíhá řízení pro jinou indikaci. Tato změna má zkrátit čekací doby na nové léčebné možnosti, což je zásadní pro pacienty s vážnými nemocemi.

Další novinkou je možnost vyloučení zahraničních referenčních cen, pokud na zahraničním trhu daný lék není dostupný. To může vést k rychlejšímu stanovení cen a úhrad, což opět urychlí přístup pacientů k potřebným lékům.

Podpora prevence a motivace pojištěnců

Novela výrazně zvyšuje financování preventivních fondů zdravotních pojišťoven. Cílem je motivovat pojištěnce k pravidelným preventivním prohlídkám a očkování. Pojišťovny budou nově moci poskytovat finanční příspěvky na různé preventivní služby, což může zahrnovat i částečně hrazené zdravotní služby nebo služby, které běžně nejsou hrazeny vůbec.

Pro vás jako pacienta to znamená, že za aktivní péči o své zdraví můžete získat finanční podporu, což může zahrnovat například příspěvky na očkování nebo prevenci zubního kazu.

Stomatologická péče

Aktuální systém úhrad zubní péče často preferuje levné a někdy zastaralé metody, což vede k tomu, že si pacienti raději platí za modernější a efektivnější ošetření sami. Novela navrhuje změny, které by měly umožnit částečnou úhradu nákladnějších metod z veřejného zdravotního pojištění. Pojištěnci, kteří pravidelně dochází na preventivní prohlídky, budou moci čerpat příspěvky na nehrazenou část ceny moderních ošetření.

Přeshraniční zdravotní péče

Novela umožňuje pojištěncům čerpat zdravotní péči v jiném členském státě EU nejen v jednorázových případech, ale i při dlouhodobé nebo opakované péči, pokud je daná odborná zdravotní služba v ČR nedostupná. Pojišťovny budou moci uzavírat smlouvy se zahraničními poskytovateli zdravotní péče, což může být výhodné například pro obyvatele pohraničních oblastí.

Dopady na pacienty a praktické kroky

Pro vás jako pojištěnce znamenají tyto změny především větší flexibilitu a rychlejší přístup k moderním léčebným metodám. Abychom se v této nové situaci lépe orientovali, je dobré:

Aktualizovat si informace: Pravidelně sledujte novinky od své zdravotní pojišťovny a Ministerstva zdravotnictví.

Vyhledávat preventivní programy: Využívejte možnosti preventivních prohlídek a očkování, na které můžete získat příspěvky.

Konzultovat s lékaři: Informujte se u svého lékaře o možnostech částečných úhrad za moderní stomatologické ošetření.

Zkoumat přeshraniční možnosti: Pokud žijete v pohraničí nebo potřebujete specializovanou péči, zjistěte si možnosti léčby v blízkých zahraničních zařízeních.
Změny v systému veřejného zdravotního pojištění jsou navrženy tak, aby lépe reflektovaly potřeby pacientů a zvýšily efektivitu a dostupnost zdravotní péče. Pro vás to znamená lepší přístup k moderním léčebným postupům a vyšší míru podpory při péči o vlastní zdraví. Využití těchto novinek vám může přinést nejen zdravotní benefity, ale i úsporu nákladů spojených s péčí.