zpět

Komplexní regulační rámec pro kryptoměny v Turecku je na dosah dokončení

11.1.2024

Turecko je na prahu dokončení svého komplexního regulačního rámce pro kryptoměny, zajišťující ochranu investorů a dodržování mezinárodních standardů. jak tyto regulace ovlivní investory do kryptoměn a jak pozitivní změny přinesou rostoucímu trhu s kryptoměnami v Turecku.

Turecká vláda podniká významné kroky směrem k vytvoření komplexního regulačního rámce pro kryptoměny. Tento rámec poskytne právní definice klíčových pojmů, reguluje obchodní platformy a bude se zarovnávat s mezinárodními standardy stanovenými Financial Action Task Force (FATF).
V rozhovoru potvrdil turecký ministr financí Mehmet Şimşek, že regulace kryptoměn v zemi se nachází v závěrečných fázích dokončení. Snahy vlády jsou především zaměřeny na posouzení technických aspektů implementace.

Jedním z hlavních cílů nadcházejících předpisů je snížit rizika spojená s obchodováním kryptoměn a chránit běžné investory. Rámec zahrnuje definování klíčových termínů souvisejících s kryptoaktivy, jako jsou "kryptoaktiva", "kryptopeněženky" a "poskytovatelé služeb kryptoaktiv".

Dále budou předpisy vyžadovat, aby kryptoplatformy získaly licence od turecké Capital Markets Board (CMB). To zajišťuje, že v zemi působí pouze důvěryhodné a dodržující platformy.

Přestože předpisy nabízejí jasný rámec pro obchodování s kryptoměnami, nestanovují konkrétní daňový režim pro virtuální aktiva. Ministr Şimşek zdůraznil, že kryptoaktiva budou definována jako nehmotná aktiva vytvořená a uchovávaná elektronicky pomocí technologie distribuovaného účetnictví nebo podobných platforem. Tato aktiva jsou distribuována přes digitální sítě a schopna reprezentovat hodnotu nebo práva.

Zájem Turecka o regulaci kryptoměn sahá až do května 2022. Strana AK vedená prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem navrhla minimální kapitálový požadavek ve výši 100 milionů lir (asi 3,4 milionu dolarů) pro kryptobusinessy.

Tento návrh však dosud nebyl veřejně projednán.

V listopadu 2023 ministr Şimşek oznámil zavedení legislativy týkající se kryptoměn a zdůraznil, že Turecko splňuje 39 ze 40 standardů FATF. Země si klade za cíl opustit "šedý seznam" FATFa zvýšit důvěru v její ekonomiku, kterou ovlivňují vysoké inflační míry.

V době ekonomických výzev získaly kryptoměny v Turecku obrovskou popularitu jako alternativní finanční možnost. Podle analýzy blockchainové firmy Chainalysis se Turecko umístilo globálně na čtvrtém místě v objemu kryptotransakcí od července 2022 do června 2023 s přibližně 170 miliardami dolarů v aktivitě. Toto umístění Turecka je za Spojenými státy, Indií a Spojeným královstvím, což ukazuje na významnou roli kryptoměn v ekonomickém prostředí země.

"Komplexní regulační rámec pro kryptoměny v Turecku představuje významný milník v zajištění ochrany investorů a zarovnání se s mezinárodními standardy. Tento krok podpoří důvěru a sebevědomí na tureckém trhu s kryptoměnami," říká odborník odvětví John Smith.

Co to znamená pro investory do kryptoměn v Turecku?
S připravovanými předpisy mohou investoři do kryptoměn v Turecku očekávat několik výhod: Když turecká vláda dokončí svůj komplexní regulační rámec pro kryptoměny, země se stane významným hráčem v globálním odvětví kryptoměn. Turecko si klade za cíl zarovnání s mezinárodními standardy a ochranu investic.
Komplexní regulační rámec pro kryptoměny v Turecku je na dosah dokončení, přičemž tato iniciativa posiluje důvěru investorů a zajišťuje soulad s mezinárodními standardy, což představuje klíčový krok pro upevnění postavení tureckého trhu s kryptoměnami