zpět

Krypto-financovaní překračuje 100 miliard USD

17.6.2024

Celkové financování v ekosystému kryptoměn nyní přesáhlo 100 miliard dolarů, což podtrhuje obrovské investice proudící do tohoto sektoru od jeho vzniku. Podle údajů poskytnutých DefiLlama kryptoprojekty od roku 2014 získaly ohromujících 101,36 miliardy dolarů v rámci 5 287 kol financování. Významný vrchol nastal v listopadu 2021, kdy financování dosáhlo 7,079 miliardy dolarů. Toto období se shodovalo s býčím trhem v kryptosvětě. Od té doby financování zaznamenalo drastický pokles s několika výraznými výkyvy — 3,6 miliardy dolarů v březnu 2022 a 3 miliardy dolarů v květnu 2022.

Největší jednotlivá akce financování se týkala EOS, která získala 4,2 miliardy dolarů při počáteční nabídce mincí (ICO) 1. června 2018. EOS, blockchainová platforma pro decentralizované aplikace, stanovila tímto obrovským fundraisingem precedens. Zajímavé je, že další tři kola vedla k získání 1 miliardy dolarů. Jedno z těchto kol zahrnovalo Luna Foundation Guard (LFG), která si zajistila 1 miliardu dolarů 23. února 2022 prostřednictvím strategického soukromého prodeje. Toto financování mělo za cíl podpořit stablecoin TerraUSD (UST), s významnými investory jako 3AC, Jump Crypto, Tribe Capital a GSR.
NYDIG, společnost specializující se na Bitcoin technologie a finanční služby, také získala 1 miliardu dolarů 14. prosince 2021. Toto kolo soukromého kapitálu zahrnovalo investice od WestCap, FinTech Collective, Bessemer Venture Partners, New York Life Insurance a Affirm. Dalším významným hráčem je Figure, který využívá blockchain pro finanční služby. Dne 10. května 2019 získal Figure 1 miliardu dolarů prostřednictvím dluhového financování, s investory jako Jefferies a WSFS Bank.
Mezitím letošní měsíční vrchol financování nastal v březnu s 1,019 miliardy dolarů, což se shodovalo s novým historickým maximem Bitcoinu nad 73 000 dolarů. Minulý týden získalo 34 kryptoměnových subjektů přes 109 milionů dolarů. Nicméně, měsíční financování od březnového vrcholu klesá, v souladu s širším sestupným trendem na trhu.
Navzdory poklesu financování po vrcholu v roce 2021 zůstává zájem investorů o kryptoměny stále vysoký. Mnoho analytiků věří, že trh s kryptoměnami má ještě značný růstový potenciál, a to díky stále rostoucímu zájmu o decentralizované finance (DeFi), NFT (nezaměnitelné tokeny) a nové blockchainové technologie. Tyto inovace přitahují nejen individuální investory, ale i velké instituce, které stále více uznávají hodnotu a potenciál kryptoměn jako investičního nástroje a prostředku směny.
Další významnou oblastí růstu je integrace blockchainu do tradičních finančních služeb a dalších odvětví. Společnosti jako Figure a NYDIG ukazují, jak může technologie blockchainu zefektivnit procesy, snížit náklady a zvýšit transparentnost. Toto přijetí a integrace blockchainu v širším měřítku by mohly vést k dalším vlnám investic a zvýšené adopci kryptoměn v každodenním životě. Investoři sledují také rozvoj regulačního rámce, který by mohl poskytnout větší jistotu a bezpečnost v oblasti kryptoměn, což by mohlo přilákat ještě více kapitálu.
Přestože trh s kryptoměnami čelí výzvám, jako jsou cenové výkyvy, regulační nejistoty a technologická rizika, optimismus ohledně budoucnosti tohoto sektoru přetrvává. Stále se objevují nové projekty a inovace, které lákají investory. S pokračujícím vývojem a adaptací blockchainové technologie, spolu s rostoucím pochopením a přijetím kryptoměn, se dá očekávat, že investiční aktivity v tomto sektoru budou i nadále růst. Výzvy, které tento trh přináší, mohou být pro mnohé investory příležitostí k objevování nových investičních horizontů a potenciálně vysokých výnosů.