zpět

Kryptoměnová burza FTX dosahuje dohody o urovnání

17.7.2024

FTX konečně dosáhla dohody s americkou Komisí pro obchodování s komoditními futures (CFTC) o urovnání svého téměř dvouletého soudního sporu. Tento průlomový krok přichází po měsících intenzivního jednání mezi oběma stranami. Dohoda, která byla nedávno zveřejněna prostřednictvím soudního podání, zahrnuje urovnání ve výši 12,7 miliardy dolarů, přičemž schválení této částky závisí na soudním rozhodnutí. Pokud soud dohodu schválí, CFTC stáhne všechna obvinění proti FTX a upřednostní zákazníky a věřitele před vlastní finanční náhradou.

Případ se datuje do prosince 2022, kdy CFTC podala žalobu proti FTX, jejímu bývalému CEO Samu Bankman-Friedovi (SBF) a její sesterské společnosti Alameda Research. SBF byl nedávno odsouzen za podvod, což přidalo na složitosti celého případu. CFTC tvrdila, že FTX spolu se svým tehdejším CEO a přidruženou společností porušila komoditní předpisy a spáchala podvod. Konkrétně regulatorní orgán obvinil FTX z neautorizovaného provozování digitální komoditní platformy, čímž měla být porušena pravidla obchodování s komoditami.

Dohoda o urovnání, která byla dosažena po 19 měsících soudních sporů, zahrnuje 8,7 miliardy dolarů na náhrady škod a 4 miliardy dolarů na ztráty. Tento krok je významný, protože CFTC se rozhodla nepokračovat v občanskoprávním peněžitým trestu proti FTX, což obvykle zahrnuje finanční pokutu za porušení předpisů nebo nesprávné chování. Tento kompromis byl nezbytný pro dosažení dohody, která by byla přijatelná pro obě strany a umožnila by rychlé řešení případu.

Právníci zastupující obě strany se shodli na tom, že urovnání je klíčovým prvkem navrhovaného plánu reorganizace podle kapitoly 11. Vedoucí právník CFTC Carlin R. Metzger a CEO FTX John J. Ray III se domnívají, že toto řešení bude přínosem pro probíhající konkurzní řízení. CFTC se totiž stala „nejvýznamnějším jednotlivým věřitelem“ v případu konkurzu podle kapitoly 11, což dodává na důležitosti celé dohody.

Jedním z klíčových aspektů dohody je, že řeší probíhající soudní spory a spory s jedním z největších věřitelů dlužníků. Tento krok má za cíl vyhnout se nákladům a zpožděním dalšího soudního řízení, čímž se sníží riziko snížení hodnoty aktiv dostupných pro distribuci věřitelům. Vzdání se vlastní náhrady ze strany CFTC je výrazným krokem, který má za cíl maximalizovat dostupné finanční prostředky pro věřitele a zákazníky FTX.

Návrh reorganizace FTX je navržen tak, aby nabídl 118% náhradu 98% svých věřitelů, konkrétně těm, kteří mají nároky pod 50 000 dolarů. Tato náhrada bude vypočtena na základě hodnot aktiv v amerických dolarech v době podání konkurzu FTX v listopadu 2022. Tento plán je ambiciózní a má za cíl obnovit důvěru mezi věřiteli a zákazníky burzy, kteří byli postiženi jejím bankrotem.

Soudní slyšení pro navrhované urovnání je naplánováno na 6. srpna 2024 u Konkurzního soudu pro distrikt Delaware. Soudce bude rozhodovat o tom, zda návrh přijme nebo odmítne. Tento krok je klíčový pro další postup v konkurzním řízení a pro budoucnost FTX. Pokud bude dohoda schválena, bude to znamenat významný krok vpřed k řešení problémů spojených s bankrotem burzy a k obnově finanční stability a důvěry mezi jejími zákazníky a věřiteli.

Schválení této dohody může mít dalekosáhlé důsledky pro celý kryptoměnový trh. Jde o precedens v regulaci a dohledu nad kryptoměnovými burzami, který by mohl vést k přísnějším pravidlům a větší transparentnosti v tomto rychle se rozvíjejícím odvětví. Regulátoři budou pečlivě sledovat tento případ jako model pro budoucí regulaci.