zpět

Libra posílila a Bank of England drží sazby

11.7.2024

Britská libra se v uplynulém týdnu posílila vůči ostatním hlavním měnám, což je důsledkem drtivého vítězství Labouristické strany, které přináší optimismus směrem k politické stabilitě země.

Na rozdíl od francouzských voleb přinesly britské volby důvěru na trzích, přičemž britská libra dosáhla téměř měsíčního maxima vůči americkému dolaru. Pár dosáhl v pondělí hodnoty 1,2848, což je nejvyšší úroveň od 13. června, než se v úterý stáhl těsně pod 1,28.

Libra se stala velmi atraktivní pro investory, protože se očekává, že Labouristická vláda přinese stabilitu fiskální politiky po čtrnácti letech vlády konzervativců. Nejen měna, ale i britské vládní dluhopisy a blue-chip akcie zaznamenaly silný výkon v důsledku výsledku britských voleb.

Spojené království zažilo Brexit, pandemii, válkou vyvolané zvyšování životních nákladů, krizi vládních dluhopisů a skotské referendum. Veřejná nespokojenost s vládnoucí stranou se v posledním desetiletí stupňovala, což vedlo k drtivému vítězství Labouristické strany. S tím, jak se středolevá strana ujímá vedení vlády, lidé očekávají, že její politika přinese stabilitu do země.

Labouristická strana také slíbila nezvyšovat daně a národní pojištění, dekarbonizaci, zvýšení nabídky bydlení a snížení migrace. BlackRock ve svém komentáři poznamenal, že hodnota akcií ve Spojeném království je atraktivní na základě slabého výhledu růstu. To naznačuje, že investiční banka očekává, že ekonomika země pod novou vládou oživí.

Libra rostla po dobu osmi po sobě jdoucích dni od 27. června do 8. července díky optimismu, což bylo nejdelší vítězné období od roku 2020. Podle údajů Commodity Futures Trading Commission (CFTC) dosáhly pákové čisté dlouhé pozice na libře svého maxima od dubna 2018 v týdnu končícím 2. července, zatímco krátké pozice na libře klesly na nejnižší úroveň za více než rok.
Navíc akcie spojené se stavebnictvím, včetně Travis Perkins, Howden Joinery, Forterra a Ibstock, v uplynulém týdnu výrazně vzrostly díky plánu Labouristické strany zvýšit nabídku bydlení.
Bank of England drží úrokovou sazbu vyšší po delší dobu
Libru také podpořil postoj Bank of England (BOE) k udržení vyšších sazeb po delší dobu. Navzdory očekáváním, že BOE začne v srpnu snižovat úrokové sazby, člen Výboru pro měnovou politiku naznačil, že boj s inflací ještě není u konce a banka by měla udržet sazbu na současné úrovni déle.
V květnu guvernér Andrew Bailey uvedl, že měnová politika zůstane restriktivní i při jednom snížení sazby. BOE drží úrokovou sazbu na desetiletém maximu 5,25 % od srpna 2023. Napjatý trh práce a rychlý růst mezd mohou udržovat inflaci na vysoké úrovni, i když měsíční index spotřebitelských cen (CPI) za červen klesl na cílovou úroveň banky 2 %. BOE pravděpodobně zachová restriktivní politiku, dokud si nebude jistější udržitelným snižováním inflace.

Libra může nadále čelit tlaku směrem nahoru kvůli vnějším faktorům, zejména dopadu rozhodnutí o úrokových sazbách Federálního rezervního systému USA (Fed). V úterý předseda Fedu Jerome Powell ve svém svědectví před Senátem uvedl, že držení sazeb na vysoké úrovni po příliš dlouhou dobu by mohlo "neúměrně oslabit ekonomickou aktivitu a zaměstnanost".

Navíc libra může dále posilovat vůči euru kvůli kontrastnímu politickému prostředí. Francouzské volby přinesly rostoucí nejistoty ohledně finanční bezpečnosti země a tento dopad by mohl zasáhnout širší eurozónu.

V důsledku toho může Evropská centrální banka (ECB) pokračovat ve snižování sazeb a udržovat měnovou politiku uvolněnou pro své členské země tváří v tvář politickým otřesům.

To by mohlo vést k širšímu rozpětí mezi výnosy vládních dluhopisů v obou regionech, čímž by se zvýšil tlak na libru vůči euru. Pár se pohyboval mezi 1,1760 a 1,19 od června, což je nejvyšší rozpětí směnného kurzu od srpna 2022.