zpět

Lichva: jak se chránit před bezohlednými půjčovateli

27.6.2024

Založení firmy, rozšíření aktivit, neočekávané výdaje... I malí a střední podnikatelé se mohou dostat do situace, kdy nutně potřebují peníze. Bankovní úvěr není vždy dostupný a nezbývá než hledat alternativy. Bohužel se tak někteří podnikatelé stávají terčem lichvářů, kteří zneužívají jejich tíživé situace a nabízí jim půjčky s nehorázně vysokými úroky.

Lichva je nejenom morálně problematická, ale také právně postihována. Spočívá v poskytování půjček za extrémně vysoké úroky, které využívají tíživé situace lidí. Typicky jde o osoby, které jsou v tíživé finanční situaci, mají dluhy nebo jim banka nepůjčí. Lichváři často poskytují úvěry s vysokými úroky, které značně převyšují běžné sazby na trhu. Výsledkem je dluhová spirála, ze které je obtížné se vymanit.

Lichva v české legislativě

Podle českého občanského zákoníku je lichva definována jako smlouva, při jejímž uzavírání někdo zneužije tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti druhé strany a dá si slíbit nebo poskytne plnění, jehož majetková hodnota je k vzájemnému plnění v hrubém nepoměru. Takové smlouvy jsou neplatné.

Trestní zákoník navíc stanoví, že pokud někdo zneužije něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo rozrušení a získá tím výhodu, bude potrestán odnětím svobody až na dva roky nebo zákazem činnosti. Tresty se zvyšují, pokud jde o organizovanou činnost nebo způsobení těžké nouze.

Praktické příklady a definice

Hrubý nepoměr: Pokud úrok u půjčky překročí dvojnásobek běžných sazeb, jde o hrubý nepoměr. Například pokud běžná roční úroková sazba činí 10%, úrok nad 20% by mohl být považován za lichvu.

Tíseň: Situace, kdy osoba čelí naléhavé potřebě peněz, kterou nemůže jinak vyřešit. Může jít o splatnost dluhu, který ohrožuje její majetek nebo společenské postavení.

Nezkušenost: Nedostatek znalostí o běžných úrokových sazbách a podmínkách půjček, což může vést k podpisu nevýhodné smlouvy.

Jak se bránit lichvě

Prevence: Nejlepší obranou je prevence. Před podpisem jakékoliv smlouvy si důkladně přečtěte všechny podmínky. Pokud něčemu nerozumíte, konzultujte smlouvu s právníkem nebo odborníkem na finance. Nepůjčujte si od neznámých nebo podezřelých subjektů.

Konzultujte odborníky: Pokud už smlouvu podepíšete a máte pochybnosti o jejích podmínkách, obraťte se na právníka. Ten může posoudit, zda smlouva odpovídá znaky lichvy a poradit vám, jak postupovat.

Podejte trestní oznámení: Pokud jste přesvědčeni, že jste obětí lichvy, můžete podat trestní oznámení. Shromážděte veškeré důkazy, včetně smluv, komunikace s věřitelem a svědeckých výpovědí. Oslovte právníka, který vám pomůže s podáním oznámení.

Osobní bankrot: V krajních případech, kdy již nejste schopni splácet své dluhy, může být řešením osobní bankrot. To vám umožní restrukturalizaci dluhů a ochranu před věřiteli.

Reálné příklady a jejich řešení

Představte si, že jste si půjčili 50 000 Kč s ročním úrokem 100%. V tomto případě byste měli do roka splatit 100 000 Kč. Tento úrok je výrazně nad běžnými sazbami, které se pohybují kolem 10-20%. Jde tedy o hrubý nepoměr a smlouva by mohla být považována za lichvářskou.

Pokud se ocitnete v této situaci, měli byste nejprve smlouvu konzultovat s právníkem. Ten vám pomůže určit, zda jde o lichvu. Pokud ano, můžete podat trestní oznámení a žádat soud o zrušení smlouvy a navrácení věcí do původního stavu. Jestliže je to možné, můžete také požádat o osobní bankrot, který vám poskytne právní ochranu a možnost restrukturalizace dluhů.

Jak postupovat dál

Pokud se chcete vyhnout lichvářským praktikám, je důležité se vzdělávat v oblasti finanční gramotnosti a půjček. Učte se rozpoznat podezřelé nabídky a vždy si půjčujte jen u prověřených a důvěryhodných institucí. Pokud se ocitnete v tíživé finanční situaci, zvažte možnosti jako jsou rodina, přátelé nebo sociální programy, které vám mohou poskytnout potřebnou pomoc bez neúnosných úroků.

Začít s podnikáním bez peněz sice není snadné, ale s trochou plánování a vytrvalosti se to dá zvládnout. Nebojte se hledat informace, čerpat z dostupných zdrojů a nebát se požádat o pomoc.