zpět

Lithium deal a zelená revoluce pro Evropu

26.7.2024

Srbský "lithium deal" se vrací jako součást iniciativy, ve kterou úředníci v Bruselu, Bělehradě a Berlíně doufají, že výrazně podpoří zelený energetický sektor kontinentu.

Minulý týden se v srbském hlavním městě Bělehradě uskutečnilo poněkud neočekávané a diskrétní setkání. Vysoce postavení evropští úředníci a podnikatelé se sešli na "Summitu o strategických surovinách", organizovaném srbskou vládou, což vedlo k jedinému memorandu o porozumění.

Tato událost přilákala významné účastníky, včetně německého kancléře Olafa Scholze, místopředsedy Evropské komise pro Evropský zelený úděl Maroše Šefčoviče a generálních ředitelů z hlavních evropských bank, jako jsou Evropská banka pro obnovu a rozvoj, KFW a Italská rozvojová banka. Účastnil se také generální ředitel společnosti Mercedes-Benz.

Memorandum, které podepsali podpředseda Evropské komise Šefčovič a srbská ministryně energetiky a hornictví Dubravka Đedović Handanović, by se mohlo stát klíčovým vývojem pro evropský zelený průmysl a srbskou ekonomiku, která usiluje o členství v EU. V Srbsku je tato dohoda známá jako "lithium deal".

Globální těžební gigant Rio Tinto prozkoumával srbské hory více než 20 let při hledání železa a dalších kovů. V roce 2004 objevili významné ložisko lithia v minerálu jadarit, pojmenovaném podle regionu Jadar. Toto ložisko obsahuje odhadovaných 158 milionů tun rudy s 1,8% oxidu lithného, což by mohlo vyprodukovat dostatek baterií k pohánění 30% evropské produkce elektrických automobilů. Srbsko si klade za cíl pokrýt alespoň 20% evropské poptávky po lithiu.

Pro Evropu by zajištění významných zásob lithia na kontinentu významně podpořilo její zelenou transformaci. Většina evropského lithia aktuálně pochází z Asie a Jižní Ameriky. Nedávné globální narušení, včetně pandemie COVID-19 a konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, zdůraznilo nejistoty dlouhodobých dodavatelských řetězců. V reakci na to Evropa hledá strategické zdroje blíže k domovu. Zatímco jiné země jako Německo, Finsko, Španělsko, Portugalsko a Spojené království mají potenciální těžební projekty, ten srbský je nejpokročilejší, s Rio Tinto, které již investovalo 450 milionů dolarů.

Projekt čelil významným překážkám. Veřejný odpor vzrostl, když Rio Tinto koupilo pozemky a dostalo povolení k zahájení těžby. Obavy o ekologické znečištění vedly k masivním protestům a blokádám silnic. V lednu 2022 vláda zrušila licence, čímž projekt zastavila. Nedávné memorandum o porozumění však oživilo iniciativu.

Srbský prezident Aleksandar Vučić a evropští lídři zdůraznili ekonomický potenciál projektu. Vučić ujistil, že těžební proces bude transparentní, bez tajemství. Zdůraznil důležitost projektu pro Evropu, Německo a Srbsko, označujíc jej za "kvantový skok do budoucnosti".

Projekt přitáhl globální zájem, jak ukázala nedávná návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Evropě. Společnost Eve Energy z Guangdongu oznámila plány na výstavbu továrny na baterie v Maďarsku, která bude dodávat baterie výrobcům jako Daimler, Jaguar Land Rover a BMW.

Cesta Srbska k členství v EU

Stát se centrem evropské zelené transformace by mohlo přiblížit Srbsko k členství v EU. Kancléř Scholz pochválil iniciativu jako způsob integrace Srbska s Evropou. Těžební závod, který má být otevřen do roku 2028, vytvoří 2 100 přímých pracovních míst. Účastníci summitu se snažili řešit veřejné obavy o ekologická rizika a slíbili, že zpracování lithia zůstane v Srbsku, aby se vytvořilo více pracovních míst a ekonomických přínosů.

Ekologické obavy, které vedly k protestům před dvěma lety, přetrvávají. Účastníci summitu zdůraznili důležitost ekologické odpovědnosti. Šefčovič ujistil, že EU bude dodržovat nejvyšší ekologické standardy, přičemž každá baterie bude mít QR kód s údaji o uhlíkové stopě a zárukách recyklace. Scholz dodal, že EU poskytne odborné znalosti k zajištění ekologicky přijatelných řešení.

Zatímco někteří ekologové a místní organizace zůstávají skeptičtí, srbská vláda pokračuje v vydávání průzkumných licencí, což naznačuje, že projekt postupuje vpřed.