zpět

Maďarská centrální banka snižuje sazby

23.7.2024

Maďarská centrální banka dnes snížila základní sazbu ze 7 % na 6,75 %. S postupným snižováním sazeb začali maďarští centrální bankéři loni v říjnu. Forint nereaguje a drží se v blízkosti 0,065 HUFCZK.

Maďarsko je pro ČR velmi důležitým obchodním partnerem. Za prvních pět měsíců letošního roku jsme dovezli z Maďarska zboží za 53 mld. korun a naopak vyvezli jsme za 90 mld. korun. U dovozu je pro nás Maďarsko desátou nejdůležitější zemí u vývozu dokonce osmou. Pohyb koruny vůči forintu je pro domácí firmy obchodující s Maďarskem velmi důležitým.

Maďarská centrální banka může jít se sazbou pomalu dolů, protože inflace se už posledního půl roku drží pod hladinou 4 %. Uvolňování měnové politiky ze strany ČNB i MNB má ve výsledku nulový vliv na kurz koruny, která se pohybuje v pásmu 0,0635 – 0,0655 HUFCZK.

Obecně na tom maďarská ekonomika není příliš dobře, ostatně podobně jako ta česká. Nezaměstnanost nyní dosahuje na 4,4 % a za první čtvrtletí letošního roku tamní ekonomika meziročně vzrostla jen o 1,1 %.