zpět

Maďarské sazby jdou opět dolů

21.5.2024

Představitelé centrální banky Maďarska (MNB) odsouhlasili na dnešním měnověpolitickém zasedání další snížení úrokových sazeb. Maďarský forint před tiskovou konferencí vykazuje jen velmi mírnou reakci.

Maďarská centrální banka na svém dnešním zasedání snížila základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 7,25 %, což je osmé snížení od začátku měnového uvolňování v říjnu minulého roku a zároveň výsledek v souladu s odhady trhu. Sazby ze zajištěných úvěrů a jednodenních vkladů byly rovněž sníženy na 8,25 %, resp. 6,25 %.

Mezitím míra spotřebitelské inflace v dubnu vzrostla na úroveň 3,7 % v meziročním vyjádření, nicméně dle aktuálních prognóz může v příštích měsících překročit 4 % a zůstat na této úrovni až do konce roku. I z toho důvodu aktuální predikce počítají ještě s jedním snížením na červnovém zasedání, pak by si centrální banka měla dát na určitou dobu se snižováním sazeb pauzu.

Opatrnost ohledně dalšího vývoje výpůjčních nákladů a zmírňující se tlak vlády premiéra Viktora Orbána na pokles sazeb, které by podpořily hospodářský růst, pomáhají forintu posilovat na nejsilnější úrovně od začátku února. Forint se během dnešního dne vůči euru obchoduje kolem více než tříměsíčního maxima 385 EURHUF, vůči české koruně se pak kurz pohybuje okolo 0,0640 HUFCZK.