zpět

Maďarsko snižuje úrokové sazby

20.6.2024

Další snížení úrokových sazeb přichází po více než roce nepřetržitého snižování, přičemž pokles forintu brání výraznějším změnám.

Národní banka Maďarska se rozhodla snížit svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, což znamená pokles z minulých měsíců z 7,25 % na současných 7 %. Toto snížení následuje po větších půlbodových redukcích v dubnu a květnu a je nejnovější v řadě opatření, která banka zahájila v květnu minulého roku.

Předtím, než Národní banka začala snižovat náklady na půjčky, dosáhla klíčová úroková sazba vrcholu 18 %, což byla nejvyšší hodnota zaznamenaná v Evropské unii v daném období. Tento dramatický pokles úrokových sazeb byl iniciován v reakci na zhoršující se ekonomickou situaci a pokles hodnoty forintu. Maďarská měna ztratila za poslední měsíc 2,5 % své hodnoty vůči euru, což odráží negativní reakci trhů na nestabilní ekonomické podmínky v zemi.

Jedním z hlavních faktorů, který přispěl k poklesu forintu, je spor mezi centrální bankou a premiérem Viktorem Orbánem. Orbán tlačí na měnový výbor, aby snížil sazby rychleji, než centrální banka považuje za vhodné. Ministr hospodářství Márton Nagy ostře kritizoval Národní banku Maďarska za udržování vysokých nákladů na půjčky v boji proti inflaci. Podle Nagye tyto vysoké sazby dusí ekonomiku a brzdí její růst.

V březnu tohoto roku se centrální banka otevřeně postavila proti vládním politikám, které považovala za ohrožující pro svou nezávislost. Mezi těmito politikami byly například cenové stropy a omezení úrokových sazeb. Inflace v Maďarsku mezitím v dubnu a květnu mírně vzrostla, navzdory trvalému poklesu zaznamenanému během minulého roku. Roční inflace dosáhla v květnu úrovně 4 %, což je nárůst oproti dubnovým 3,7 % a březnovým 3,6 %.

Střednědobý inflační cíl Maďarska je 3 %, což znamená, že současná inflace je stále nad požadovanou úrovní. S ohledem na další snižování sazeb místopředseda Barnabás Virág minulý měsíc uvedl, že prostor pro další uvolňování měnové politiky je velmi omezený. To naznačuje, že další snížení sazeb budou pravděpodobně méně častá a menší, pokud vůbec nějaká budou, vzhledem k současným ekonomickým podmínkám a tlaku na hodnotu forintu.

Snižování úrokových sazeb je významným nástrojem, který má Národní banka Maďarska k dispozici pro podporu ekonomického růstu a snižování inflace. Nicméně, toto snižování je nyní limitováno vnějšími i vnitřními faktory, které ztěžují další uvolňování měnové politiky. Forint, který již oslabil vůči euru, představuje riziko pro cenovou stabilitu, což znamená, že centrální banka musí balancovat mezi podporou ekonomiky a zajištěním měnové stability. Každý další krok bude proto pečlivě zvažován, aby nedošlo k nežádoucím vedlejším efektům.

Dále, tlak ze strany vlády na rychlejší snižování sazeb může vytvářet napětí mezi vládními a měnovými institucemi. Premiér Orbán a jeho tým se zaměřují na rychlé ekonomické oživení a růst, což se často střetává s konzervativním přístupem centrální banky, která klade důraz na kontrolu inflace a stabilitu měny. Tento konflikt může vést k nejistotě na finančních trzích, což by mohlo dále oslabit forint a komplikovat situaci pro měnovou politiku.

Nadcházející měsíce budou pro Národní banku Maďarska kritické. Bude muset navigovat mezi politickými tlaky, ekonomickými výzvami a měnovou stabilitou. Opatrný přístup k dalším snížením sazeb se zdá být nevyhnutelný, přičemž každé rozhodnutí bude mít významné dopady na maďarskou ekonomiku. Banka bude pravděpodobně i nadále sledovat vývoj inflace, hodnoty forintu a celkový ekonomický růst, aby mohla včas reagovat na jakékoli změny a přijmout opatření, která zajistí dlouhodobou stabilitu a prosperitu.