zpět

Mezinárodní platby: Co dělat, když se něco pokazí?

Představte si, že jste právě odeslali velkou částku peněz zahraničnímu dodavateli, a zjistíte, že jste udělali chybu. Špatný účet, nesprávná částka nebo jiná chyba, která může ohrozit vaše podnikání. Co teď? Co dělat v takových situacích a jaké kroky podniknout, abyste minimalizovali škody?

Kde se mohou stát chyby

Nejčastější chyby při mezinárodních platbách jsou:

Tyto chyby mohou mít závažné důsledky. Nesprávná platba může vést k finančním ztrátám, prodlevám v dodávkách nebo dokonce k právním problémům, pokud se peníze dostanou na nelegitimní účet.

Co dělat, když se něco pokazí?

Pokud už došlo k chybě, je důležité jednat rychle. Postupujte podle následujících kroků:

Kontaktujte svou banku: Okamžitě informujte svou banku o chybě a požádejte o storno platby. Pokud platba ještě nebyla zpracována, banka ji může zastavit. Některé banky však účtují poplatek za storno.

Požádejte o vrácení peněz: Pokud platba již byla zpracována, požádejte banku, aby kontaktovala příjemce a požádala o vrácení platby.

Právní kroky: Pokud příjemce nespolupracuje, můžete získat jeho kontaktní údaje od banky a zaslat mu předžalobní výzvu. V případě nutnosti můžete podat žalobu pro bezdůvodné obohacení.

Jak se vyhnout chybám

Prevence je nejlepší obranou. Několik opatření, která vám pomohou snížit riziko chyb:

Dvojí kontrola: Vždy ověřte všechny údaje platby, včetně IBAN, SWIFT/BIC a částky.

Ověření příjemce: Před provedením platby se ujistěte, že je účet příjemce správný.

Použití ověřených systémů: Ujistěte se, že používáte důvěryhodný a zabezpečený systém pro mezinárodní platby.

Využití SEPA plateb: Pokud je to možné, používejte SEPA platby pro transakce v rámci Evropského hospodářského prostoru, protože jsou rychlejší a spolehlivější.

Zajímavosti o mezinárodních platbách

SWIFT systém byl založen v roce 1973 a dnes spojuje více než 11 000 finančních institucí po celém světě. SEPA systém byl spuštěn v roce 2008, aby usnadnil platby v rámci Evropského hospodářského prostoru.

Mezinárodní platby jsou nezbytnou součástí podnikání, ale mohou být rizikové, pokud dojde k chybám. Důležité je jednat rychle a mít zavedená opatření pro snížení rizika chyb. Pokud se něco pokazí, kontaktujte svou banku co nejdříve a využijte právní pomoc, pokud bude potřeba. S těmito tipy můžete minimalizovat rizika a úspěšně zvládnout mezinárodní platby.

Pokud provádíte mezinárodní platby, pravděpodobně jste se setkali se zkratkami jako SWIFT nebo SEPA. SWIFT je globální systém, který propojuje banky a umožňuje mezinárodní transakce. SEPA je systém pro platby v rámci Evropského hospodářského prostoru. U SWIFT plateb je potřeba znát IBAN a SWIFT/BIC kód příjemce, což zvyšuje riziko chyb. SEPA platby jsou jednodušší, levnější a rychlejší, ale platí pouze pro transakce v eurech v rámci Evropy.