zpět

MicroStrategy nyní drží Bitcoin v hodnotě 14,7 mld. dolarů.

2.8.2024

Business intelligence společnost MicroStrategy zakoupila v druhém čtvrtletí tohoto roku dalších 12 222 Bitcoinů za 805 milionů dolarů, čímž zvýšila své celkové držení Bitcoinů na 226 500 BTC.

Při současných cenách má toto množství hodnotu přibližně 14,7 miliardy dolarů. Tento krok je dalším potvrzením strategie společnosti, která se zaměřuje na rozsáhlé investice do kryptoměn, především Bitcoinu, a to i přes volatilitu a rizika spojená s tímto trhem. MicroStrategy v tomto směru pokračuje v agresivní akviziční politice, která začala již v roce 2020, kdy se firma rozhodla diverzifikovat své investice a zabezpečit své finanční rezervy proti inflaci prostřednictvím Bitcoinu.

Ve svém hovoru o výsledcích za druhé čtvrtletí firma vykázala významné finanční ztráty. Konkrétně zaznamenala ztrátu ve výši 5,74 dolaru na akcii při čtvrtletních tržbách 111,4 milionu dolarů, což představuje meziroční pokles o 7 %. Tyto výsledky byly výrazně pod očekáváním analytiků, kteří podle dat Bloomberg předpokládali čtvrtletní ztrátu pouhých 0,78 dolaru na akcii a tržby ve výši 119,3 milionu dolarů. I přes tento nepříznivý finanční výsledek firma pokračuje ve své dlouhodobé strategii a zdá se, že není ovlivněna krátkodobými ztrátami, což je v souladu s jejím zaměřením na dlouhodobý růst a stabilitu prostřednictvím investic do Bitcoinu.

MicroStrategy v rámci svého finančního přehledu uvedla, že její celkové držení 226 500 Bitcoinů bylo získáno za cenu 8,5 miliardy dolarů, což představuje průměrnou cenu 36 821 dolarů za Bitcoin. Tento údaj poukazuje na důkladně promyšlený přístup společnosti k nákupu Bitcoinu, kdy firma systematicky nakupuje při různých cenových hladinách, aby dosáhla co nejnižší průměrné nákupní ceny. Tato strategie je důležitá v kontextu vysoké volatility kryptoměnového trhu, kde cena Bitcoinu může během krátké doby značně kolísat. Pro MicroStrategy je klíčové, že i při současných cenách je jejich investice do Bitcoinu zisková.

Jedním z klíčových ukazatelů, které MicroStrategy představila, je nový klíčový ukazatel výkonnosti nazvaný "Bitcoin Yield". Tento ukazatel představuje procentuální změnu v čase v poměru mezi držením Bitcoinů firmy a jejím zředěným počtem akcií. Zředěné akcie zahrnují všechny běžné akcie společnosti a jakékoli další akcie vytvořené z konvertibilních dluhopisů nebo uplatněním opcí na akcie. MicroStrategy uvedla, že její BTC výnos aktuálně činí 12,2 % za rok, přičemž cílem je dosáhnout roční míry mezi 4 % a 8 % během následujících tří let. Tento ukazatel je důležitý pro hodnocení výkonu strategie nabývání Bitcoinů a má pomoci akcionářům lépe porozumět, jakým způsobem společnost zvyšuje hodnotu pro své investory.

MicroStrategy ve svém prohlášení uvedla, že používá BTC Yield jako klíčový ukazatel výkonnosti k hodnocení výkonu své strategie nabývání Bitcoinů způsobem, který považuje za přínosný pro akcionáře. Tato strategie je zaměřena na dlouhodobé zhodnocení investic a zajištění finanční stability společnosti. I přes aktuální finanční ztráty firma věří, že její investice do Bitcoinu přinese v dlouhodobém horizontu výrazné zisky a pomůže zabezpečit finanční zdraví společnosti proti makroekonomickým rizikům, jako je inflace.

Firma také potvrdila, že její rozdělení akcií v poměru 10:1, původně oznámené 11. července, bude účinné od 7. srpna. Toto rozdělení akcií je strategickým krokem, který má za cíl zvýšit dostupnost akcií pro širší okruh investorů a zlepšit likviditu na trhu. Rozdělení akcií znamená, že každý stávající akcionář obdrží deset nových akcií za každou svou současnou akcii, což snižuje cenu jedné akcie a může přilákat nové investory.